De bussen in Noord-Holland Noord blijven tot 5 juli volgens de huidige afgeslankte dienstregeling rijden. Vanaf 5 juli rijden de bussen volgens de zomerdienstregeling. Het openbaar vervoer blijft voorlopig alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen en niet als uitje, zo meldt de provincie Noord-Holland.

Vanaf 1 juni worden mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht. Dat maakt versoepeling mogelijk van eerdere corona-maatregelen. Maar de capaciteit van een bus wordt deze zomer nooit meer dan circa 40% van normaal. Volgens woordvoerder Caroline Coolen van de provincie Noord-Holland worden meer bussen ingezet op tijden of buslijnen waar het aantal reizigers toeneemt en het daardoor te druk wordt in de bus. Naar het strand komt echter niets extra's te rijden. Dat zijn volgens Coolen geen noodzakelijke reizen, en strandgasten horen daarom niet in de bus.

Vandaar dat deze zomer waarschijnlijk geen strandlijn te komt rijden tussen Castricum en Castricum aan Zee. Bergen aan Zee is tot medio augustus onbereikbaar voor mensen die op openbaar vervoer zijn aangewezen, omdat de buurtbussen voorlopig niet rijden. Daardoor rijdt er ook niets vanaf Heiloo naar Egmond aan Zee via Egmond-Binnen en terug.

De enige buslijn naar de kust die in de regio overblijft is lijn 165 vanaf NS-station Alkmaar naar Egmond aan Zee via Egmond aan den Hoef. Als strandgasten op mooie dagen toch deze bus nemen, kunnen al snel problemen ontstaan voor inwoners van de Egmonden die wel op het openbaar zijn aangewezen en een noodzakelijke reis moeten maken.

De bus rijdt overdag eens per uur met 2 extra ritten in de ochtend- en avondspits. 's Avonds rijdt slechts een bus eens per twee uur. Wie bij een volle bus niet meekan, wordt bij de halte achtergelaten en moet hopen op meer geluk bij de volgende rit. De bus stopt dus niet als bijvoorbeeld iemand in Egmond aan den Hoef bij een halte wacht en de bus al aan de maximale coronacapaciteit zit.

De provincie Noord-Holland en Connexxion houden alles goed in de gaten maar hebben hier helaas nog geen oplossing voor, aldus woordvoerder Coolen. (foto: Wiki Commons / Jan Hagelskamp)
Pin It