De 17-jarige Stan Baltus is beroemd in heel Limmen. En zijn molen ook. Daarbuiten kennen veel mensen hem als de jongste molenaar van Noord-Holland. En nu wil Stan ook nog Nederlands kampioen bouwtimmeren worden. Of dat gaat lukken weet hij nog niet. "Durf ik niet te zeggen. Het gaat er om wat ik er van leer en wat ik weer kan toepassen bij de molen."

Op zijn stageplek in loods in Limmen traint hij er dagelijks voor. Stan doet als student van het Regio College mee aan het Nederlands Kampioenschap bouwtimmeren voor mbo-studenten. Per vakgebied strijden straks acht finalisten om de nationale eer. Ondertussen gaat de restauratie van zijn molen natuurlijk gewoon door. (foto loopt door onder de tekst)

Stan Baltus klust al jaren aan zijn molen in Limmen. (foto: NH Media)


Stan restaureert als tiener de verwaarloosde molen De Mol in Limmen. Bij de verouderde molen uit 1987, een replica van een molen uit 1916, draaiden destijds geen wieken. Dat was de toen 12-jarige Stan een doorn in het oog. "Ik ben bij de eigenaren langsgegaan, maar zij vertelden me dat het niet mogelijk was de molen nog op te knappen. Zonde, een stukje van de Nederlandse historie zou zo verloren gaan.", vertelt hij aan NH, mediapartner van Streekstad Centraal.

Maar toen beide eigenaren kwamen te overlijden, nam hij contact op met de nabestaanden. Zij doen hem de sleutel van de molen cadeau. En zo wordt Stan al op heel jonge leeftijd de trotse eigenaar van molen de Mol. Hij steekt nu al jaren al zijn vrije tijd in de renovatie daarvan. Alle lessen die hij leert voor het kampioenschap past hij ook meteen toe in de molen. (foto loopt door onder de tekst)

Concentratie bij de jongste molenaar van Noord-Holland. Want nu wil hij ook Nederlands kampioen bouwtimmeren worden. (foto: NH Nieuws)


De Nederlandse Kampioenschappen waar Stan aan meedoet worden 21 en 22 maart gehouden. In Den Bosch. Toch lijkt winnen voor Stan niet het belangrijkste: "Er zijn zoveel mensen die een podiumplek verdienen. Als ik er maar wat van leer. Het gaat er om dat je iets doet met passie en wat je leuk vindt." In juni wil Stan een groot openingsfeest houden bij zijn dan volledig gerestaureerde molen.
Pin It
Bekeken: 658x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/