Wie nog wensen over heeft kan komend weekend zijn geluk beproeven bij de regen van 'vallende sterren'. Ieder jaar gaat onze planeet halverwege augustus door een stofwolk in het heelal en dat levert bij helder weer een spektakel op aan de donkere hemel. Toch gaan ze er bij sterrenwacht Saturnus in Heerhugowaard niet meer speciaal hun bed voor uit: "Het wordt elk jaar minder, om eerlijk te zijn."

Streekstad Centraal sprak met Gerard Huibers van Sterrenwacht Saturnus. Hij is natuurlijk goed op de hoogte van de aankomende meteorenregen, maar verwondert zich over de belangstelling die media als Streekstad Centraal hebben voor nou net die ene wolk in augustus. "De aarde gaat iedere maand wel door zo'n wolk", vertelt hij. "Bij ons zijn de Geminiden, in december, meer in trek."

De vallende sterren van augustus heten 'Perseïden'. Ze zijn bij het grote publiek het best bekend, misschien omdat mensen in augustus meer tijd hebben om 's nachts naar de sterren te kijken - en misschien ook wel omdat media in 'komkommertijd' wat sneller over zo'n onderwerp schrijven dan in drukkere maanden. "Er was voorheen ook meer van te zien", verklaart Huibers. "De Perseïden worden ieder jaar wat minder fel." Sterrenwacht Saturnus gaat er dus niet speciaal voor open, maar wie interesse heeft kan in het najaar terecht voor lezingen en meer, vermeldt Huibers nog.

Wie de zomerse meteorenregen toch niet wil missen doet er volgens Huibers goed aan om een andere plek te zoeken dan Heerhugowaard of Alkmaar. "Je moet voorbij de verlichting van de stad. Anders zie je echt niet veel. Een goede plek is het Robbenoordbos. En de eilanden natuurlijk." Maar dichter bij huis zijn ook Camperduin en Petten geschikte plekken om naar de nachtelijke hemel te turen. "Daar was het Noorderlicht dit voorjaar ook goed te zien", brengt Huibers in herinnering.

De beste kans op 'vallende sterren' hebben liefhebbers zaterdagnacht rond twee uur, maar ook in andere nachten is er al wat van te zien. De meteorenregen heeft zelfs nog een Alkmaars tintje, want omdat de regen al eeuwen rond 10 augustus te zien is, werd er vroeger wel gesproken van 'de tranen van Sint-Laurens'. De stadsheilige van onder meer Alkmaar heeft zijn naamdag op 10 augustus, een bijna vergeten feit dat dit jaar wordt gevierd door Klim naar het Grote Raam. Maar dat is overdag en dan zijn de meteoren in ieder geval niet te zien.
Pin It
Bekeken: 2578x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/