Noordwest Ziekenhuisgroep draagt de bijzondere tandheelkunde voor patiënten in Noord-Holland Noord over aan Vogellanden. Begin deze maand is hiervoor de intentieovereenkomst getekend. Vogellanden is een centrum in Zwolle voor specialistische revalidatie, bijzondere tandheelkunde en gezonde leefstijl, en zoekt nu praktijkruimte in of om Alkmaar. Al het tandheelkundige personeel van Noordwest kan over naar Vogellanden.

In 2021 kondigde Noordwest aan dat de bijzondere tandheelkunde op locatie Alkmaar te willen beëindigen. Het ziekenhuis wil zich meer richten op hoog complexe en acute ziekenhuiszorg. In 2022 is het Integraal Zorgakkoord (IZA) vastgesteld. Vanuit het IZA ligt er ook een opgave om kritisch na te gaan welke zorg waar thuishoort. De tandheelkundige zorg voor patiënten die niet bij een reguliere tandarts terecht kunnen viel hierbij buiten de boot.

Het voornemen tot sluiting zorgde voor veel onrust. De rond 1.500 patiënten zijn onder andere mensen met een verstandelijke beperking, autisme, een extreme kokhalsreflex, kaakproblemen of gewoon heel veel angst voor de tandarts. De tandheelkundigen van Noordwest zijn gespecialiseerd in behandeling van deze kwetsbare mensen. Zonder de polikliniek zouden patiënten de vertrouwde gezichten kwijtraken en veel langer moeten reizen. Het leidde tot een petitie en discussie in de Tweede Kamer.

Noordwest schakelde een verkenner in om de mogelijkheden te onderzoeken en besloot aan de hand van het advies om de polikliniek ieder geval tot en met 2022 nog door te gaan. Daar is 2023 dus inmiddels bij gekomen.

Vogellanden is nu op zoek naar praktijkruimte in Alkmaar of omgeving. "Alle tandartsen en assistenten van Noordwest mogen mee naar de nieuwe locatie”, vertelt bestuurder Fenna Eefting. “Net als Noordwest besteedt Vogellanden veel aandacht aan de vitaliteit en werkplezier van alle medewerkers."

Aniek Eijsink, tandarts gehandicaptenzorg: “We zijn zeer tevreden met deze oplossing en zien de overdracht naar Vogellanden met vertrouwen tegemoet. Voor deze patiënten is het heel belangrijk dat zij tijdens de behandelingen dezelfde mensen blijven zien. Hierbij is het behoud van kwaliteit van zorg cruciaal. Het is heel fijn dat Vogellanden al de kennis en ervaring heeft, ik verwacht dat de overdracht daarom soepel verloopt!”

Ook ouders van patiënten zijn blij met de overdracht. Nannie Kruissel, moeder van een patiënt: “Voor ons is het heel fijn dat deze oplossing gevonden is. Er verandert weinig en we hebben de zekerheid dat we vertrouwde gezichten blijven zien.”

Vogellanden en Noordwest hebben afgesproken dat operaties met een groter operatierisico en multidisciplinaire operaties wel bij Noordwest kunnen blijven plaatsvinden.
Pin It
Bekeken: 3065x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/