Naast de Reddingsbrigade en de ambulancedienst uit regio Alkmaar, is min of meer vanzelfsprekend ook Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier te hulp geschoten bij de watersnood in Limburg. Vrijdag waren vijf dijkinspecteurs en een dijkadviseur naar het zuiden afgereisd. Zaterdagmiddag zijn ruim 12.000 lege zandzakken gebracht en 's avonds acht noodpompen. In de nacht gingen daar nog eens twee vrachtwagens met 1.200 gevulde zandzakken achteraan.

Natuurlijk zijn er landelijke regelingen en protocollen voor wanneer er ergens een grote ramp gebeurt of dreigt te gebeuren, maar de grote bereidheid vooral als het om water gaat is hartverwarmend. De gezamenlijke strijd tegen het water zit diep in de Nederlandse cultuur ingebakken.

De dijkinspecteurs hebben geassisteerd bij inspectie, keuring en bewaking van dijken langs de Maas en aangrenzende wateren. Zij geven hun bevindingen door aan de dijkadviseurs die met het elkaar het (internationaal opererende) Nederlands Dijkenteam vormen. Dit team bedenkt oplossingen voor problemen. Zaterdag eind van de middag is de groep van HHNK afgelost.

Zaterdag zijn ruim 12.000 zandzakken naar de werf van Horst in Limburg gebracht, waar ze zijn gevuld en verdeeld. "Inwoners in ons gebied hoeven zich geen zorgen te maken. Dat is 20 procent van onze totale hoeveelheid". 's Avonds er acht noodpompen vanuit de opslag in Anna Paulowna achteraan gebracht.

's Nachts zijn 600 gevulde zandzakken op de werf in Zwaagdijk in een vrachtwagen geladen en is  snel een groep opgetrommeld om nog eens 600 zakken te vullen voor transport. "De vraag in Limburg is hoog. Waterschap Limburg verdeelt de zandzakken over het gebied. Het zand dat we gebruikten om de zakken te vullen, en de 600 zakken die al gevuld waren, vult onze calamiteitendienst aankomende week weer aan." (foto's: Facebook / HHNK)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl