Op social media wordt er naar verwezen als 'het spookhuis' en het 'witte huis'. Het is dan ook een opvallend bouwwerk in het landschap en tussen de traditionele stolpboerderijen die architectonisch de dienst uitmaken in de omgeving van Groet. "Ik vraag mij al veertig jaar af hoe het er van binnen uitziet."

Het zijn de woorden van Johan Hoekstra uit Groet. Hij is één van de gelukkigen die een plek heeft weten te bemachtigen bij een rondleiding in het bijzondere rijksmonument. Zomerhuis Dijkstra is één van de hoogtepunten in de Nederlandse architectuur. En hoewel het 'witte huis' al tientallen jaren de aandacht trekt in en rond Groet, is het niet gemakkelijk toegankelijk voor het grote publiek. Maar nu worden er rondleidingen georganiseerd. En die zijn allemaal volgeboekt.

Het haast mythische witte huis in Groet is een Rijksmonument. (foto: NH Nieuws)


Het pand is in 1932 door Ben Merkelbach en Charles Karsten ontworpen. Aan het gebouw is bijna niks veranderd waardoor het er nog precies zo uitziet als de jaren '30. Het huis is ontworpen voor de familie van advocaat Rients Dijkstra, directeur van De Groene Amsterdammer. Het is nu in bezit van de vereniging Hendrick de Keyser dat meer monumentale panden beheert.

"De rondleidingen waren heel snel uitverkocht. Het Zomerhuis Dijkstra was in de jaren '30 een schok voor de omgeving omdat het zo anders was qua architectuur dan wat er voor werd gebouwd. Nu nog vinden mensen het een bijzonder huis", zo verteld Nanine Moonen aan NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. Zij verzorgd de rondleidingen. Een van de bezoekers bevestigd dat: "Het is een wonder in de architectuur. Bijzonder om het nu van dichtbij te zien."
Pin It
Bekeken: 1169x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/