Er is nog geen extra ongerustheid bij de organisatoren van de Nieuwjaarsduik Egmond. Gisteren werd bekend dat het RIVM de schadelijke stof PFAS heeft gemeten in zeeschuim. Onder andere in Egmond en Wijk aan Zee zijn monsters genomen. "Ga sowieso niet verder dan kniehoogte de zee in, dat minimaliseert de kans om zeewater of -schuim binnen te krijgen", zeggen de Egmondse organisatoren.

Wat PFAS in het zeewater voor gezondheidsgevolgen heeft voor zwemmers of surfers is niet bekend; er zijn ook geen maatregelen genomen. "Als de minister geen maatregelen treft, wie zijn wij dan om anders te oordelen", stelt Tom Valkering van de Egmondse duik nuchter in gesprek met mediapartner NH. "Wij zeggen altijd: gebruik je gezond verstand wanneer je de zee ingaat." Het is volgens Valkering ook maar de vraag of er op 1 januari zeeschuim is. "Het is volgens mij een algje dat dat aanmaakt, en ik weet ook niet bij welke temperaturen dat het best gedijt."

'Maatregelen voor zwemmers bij de kust zijn op dit moment niet nodig', liet minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer weten. "PFAS komt overal voor in onze leefomgeving. Het komt dan ook niet als een verrassing dat ook in zeewater en zeeschuim deze stoffen worden aangetroffen." Toch raadt Harbers aan om na het zwemmen te douchen, en om kinderen geen zeeschuim te laten inslikken.

Dat advies onderschrijft de organisatie van de Egmondse Nieuwjaarsduik ook. "Ga ook niet verder dan kniehoogte de zee in. Dat minimaliseert de kans dat je water of schuim binnenkrijgt. En wij adviseren ook altijd om je na de duik warm te douchen. Maar ook om alleen aan georganiseerde duiken mee te doen. Daar zijn voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen. Wij hebben meerdere mensen op het strand en in het water die onze deelnemers in de gaten houden: ga niet wildduiken."

In Egmond worden op 1 januari zo'n tweeduizend zwemmers verwacht. "En het gaat verrassend goed met de aanmeldingen", stelt Valkering. "We hebben er nu al drie keer zoveel als anders, maar de meesten melden zich na kerst pas."
Pin It
Bekeken: 431x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/