De Frisia Groep is namens het hoogheemraadschap weer druk bezig met het transplanteren van helmgras in de duinen. Deze winter worden van Egmond aan Zee tot aan Den Helder rond 45.000 stekjes geplant op zandduinen die worden aangetast door de wind.

"In de wintermaanden trotseren we weer en wind voor de transplantatie van helmgras. Het is een specialistisch werkje dat we sinds vele jaren uitvoeren in heel Nederland", aldus Frisia Groep. "Met de stijgende zeespiegel blijft het aan belang toenemen. Wat het planten van helmgras bijzonder maakt, is dat het handmatig wordt gedaan. Wij hebben bovendien een extra specialisatie opgebouwd in de afgelopen decennia: in plaats van de helmplanten te laten aanvoeren, stekken we ze zelf. We steken ze diep uit op een plek waar ze welig tieren. Vervolgens planten we ze aan op nieuw aangelegde of verzwakte plekken."

Een van de medewerkers, Appie, doet het werk al meer dan 20 jaar. Hij loopt door de duinen met een door het bedrijf ontworpen schoen. Op de neus zit een grote aluminium punt. "Zo kan hij snel gaten maken die Marco en Wilco vervolgens vullen met gestekt helmgras. Het werkt snel en effectief."

De werkzaamheden in de duinen duren tot in maart. (foto: Frisia Groep)
Pin It
Bekeken: 482x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/