Niet eerder vonden jutters en strandvonders zoveel schoenen, tassen met kledingstukken en kinder- en babyspulletjes langs de Noord-Hollandse stranden. Vooral in de eerste twee weken van deze maand lagen de stranden van Castricum, Petten en ook Texel vol met allerhande goederen die zeer waarschijnlijk van bootvluchtelingen zijn geweest die de oversteek naar Groot-Brittannië wilden maken. Dat blijkt uit een rondgang van mediapartner NH.

Tussen Castricum en Egmond trof de Egmondse strandvonder Marco Snijders tassen aan met een draagzak voor een baby, kinderkleding, een kleine lepel van plastic en een gekleurde fles die ogenschijnlijk toebehoort aan een kind. Tussen Camperduin en Petten heeft strandvonder Willem de Rover acht tassen opgepikt, vertelt hij. Iets dat hij in 40 jaar bij de strandvonderij 'nog niet heeft meegemaakt'.

"Dat er zoveel is gevonden is apart en uniek. Anders dan normaal", vindt Snijders. Vier jaar geleden vond hij ook al een periode spullen van vluchtelingen, al was het toen iets minder dan nu. "Tassen met kleding en de Koran hebben we toen overgedragen aan de politie van Heemskerk, maar nooit meer wat van gehoord."

Bezittingen van kinderen worden verspreid over het strand aangetroffen. (foto: NH Nieuws / Maaike Polder)


Het laat Snijders niet onberoerd. Vooral omdat onduidelijk is wat het lot is van deze mensen en van wie de spullen zijn. De tassen komen hierheen gedreven vanuit het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland. Vluchtelingen proberen de Noordzee over te steken in rubberbootjes. In de maanden augustus, september en oktober van dit jaar ging dat om meer dan 10.000 mensen, blijkt uit cijfers van de Britse overheid. Minimaal, want dit zijn alleen de geregistreerde en daadwerkelijk in Engeland aangekomen mensen.

De in de tassen aangetroffen folders worden door hulporganisaties verspreid onder migranten. In het Arabisch valt te lezen dat de oversteek op de Noordzee 'levensgevaarlijk' is en 'deze informatie je leven kan redden'. Naast spullen van bootvluchtelingen, zijn er recent ook een onderlichaam en een voet van een of meerdere mensen aangespoeld op Texel. Op dit moment wordt onderzocht van wie deze menselijke resten zijn, maar getuigen zeggen dat de persoon 'meerdere lagen kleding' aan had. Dat duidt er mogelijk op dat het gaat om een vluchteling die de oversteek van Frankrijk naar Engeland heeft geprobeerd te maken.

Er worden op de Nederlandse Noordzee ook regelmatig boten gevonden van vluchtelingen. Dit gebeurde bijvoorbeeld in de avond van 6 oktober 2022. Dan spoelt een groene rubberboot aan op het strand van Egmond aan Zee. De boot lag nog vol persoonlijke bezittingen, zoals foto's en een zwangerschapsecho. Wat daar het verhaal achter is valt te beluisteren in de podcast De Egmondse vluchtelingenboot, door mediapartner NH.
Pin It
Bekeken: 877x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/