De Islamitische en Culturele Vereniging van Afghanen in Alkmaar is een inzameling gestart voor het door aardbevingen getroffen gebied in Afghanistan. De natuurramp afgelopen zaterdag eiste rond 2.500 levens en er vielen meer dan 9.200 gewonden. De leden, afkomstig uit de hele regio, hebben continu contact met familie in Afghanistan en horen dat de hulpverlening nauwelijks op gang komt. En dat terwijl het er in de winter bitterkoud kan worden.

"Het is vreselijk wat er is gebeurd", zegt voorzitter Ahmad Jawed Omarkhel tegen mediapartner NH Nieuws. Sinds de verwoestende aardbeving heeft hij bijna alle 80 leden al wel aan de telefoon gehad. Het verdriet is groot. "Sommige leden hebben familie in het getroffen gebied. Het doet veel met onze gemeenschap."

De aardbevingen vonden plaats in het westen het land, nabij de stad Herat. De zwaarste beving had een kracht van 6.3. De stad werd zwaar getroffen en ook de omliggende dorpen liggen voor een groot deel in puin. Omarkhel: "Het is een ramp. We horen verhalen dat de hulpverlening nauwelijks op gang komt en dat de mensen buiten slapen omdat ze bang zijn voor naschokken."

Op sociale media gaan video's rond van mensen die met hun blote handen tussen de brokstukken zoeken naar slachtoffers. Van een georganiseerde reddingsoperatie is nauwelijks sprake. Sinds de Taliban twee jaar geleden de macht greep in het land, is de overheid verder verzwakt en lukt het niet om doeltreffend hulp te bieden in rampgebieden.

Dat de aardbeving in Afghanistan nu minder aandacht krijgt dan andere internationale rampen, noemt Omarkhel 'heel erg jammer'. "Dat komt door de situatie in Israël, maar ook omdat de Taliban actief zijn in Afghanistan. Door hun staatsgreep zijn er bijna geen internationale hulporganisaties meer in het land en dat maakt de situatie nog erger."

Giro555 laat weten nog geen actie te starten. Volgens de woordvoerder wordt de situatie in Afghanistan wel nauwlettend in de gaten gehouden.

Om zelf iets te kunnen bijdragen, zijn leden begonnen met kleine inzamelingsacties voor de families in de getroffen gebieden. "Misschien zijn het druppels op een gloeiende plaat, maar het is iets. Mensen hebben daar eten nodig, en spullen. Met de strenge Afghaanse winter voor de deur is het belangrijk dat Afghanen zo snel mogelijk geholpen worden", aldus Omarkhel.

Deze week is het verenigingsgebouw in Alkmaar open zodat mensen elkaar kunnen steunen. Aanstaande vrijdag is er een vrijdagsgebed in het teken van de natuurramp. "Dag en nacht denken we aan hen." (foto: NH Nieuws)
Pin It
Bekeken: 991x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/