Een 82-jarige vrouw uit Groet mag geen dieren meer hebben, omdat ze haar huisdieren jarenlang ernstig heeft verwaarloosd. Vier katten, drie teckels, twee kippen en vier vogels zijn inmiddels bij haar weggehaald en in beslag genomen. "Het is binnen en buiten de woning een vieze bende, maar mevrouw weigert elke vorm van hulp", verklaarde de officier van justitie woensdag in de Haarlemse rechtbank.

De van oorsprong Duitse vrouw woont sinds lange tijd in Groet, schrijft mediapartner NH. Volgens het OM is de vrouw al dertig jaar weduwe en lijdt ze een eenzaam bestaan. Haar dagen brengt ze door met haar kaketoe, drie teckels, vier katten, twee papegaaien, parkieten en kippen. Sinds 2017 is ze in beeld bij de (dieren)politie en hulpinstanties.

De politie deed vorig jaar mei voor het eerst een huisbezoek. Toen oordeelde de officier van justitie als volgt: "De woonomstandigheden zijn werkelijk verschrikkelijk. De woning is overwoekerd door vuil en praktisch niet begaanbaar. Je moet je een weg banen door de drollen. Hier kunnen geen dieren wonen, laat staan een mens." Daarbij was er volgens de officier van justitie 'van alles mis met de beesten'. Zo zat de vacht of het verendek van de dieren vaak vol klitten of schilfers. Een dierenarts verklaarde dat de beesten last hadden van lange nagels, huidproblemen, tandsteen en ontstoken tandvlees. Ook waren alle aanwezige beesten in slechte conditie. Sommige waren ernstig vermagerd, andere waren te dik. De dieren werden hierna in beslag genomen. (tekst gaat door onder de foto)

Kippenhok. (Archiefbeeld)


Volgens het OM zou de vrouw een alcoholprobleem hebben en regelmatig onder invloed zijn aangetroffen. Daarbij is het probleem dat de 82-jarige niet openstaat voor hulp. Zo zou ze zich geregeld achter de bank hebben verscholen als de politie voor de deur stond. De officier van justitie uitte zich ook over het welzijn van de vrouw, die er volgens hulpinstanties alleen voor zou staan. Ze zou geen kinderen hebben en 'niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen, laat staan voor haar dieren', stelt de officier van justitie.

Nadat een dierenarts de gebitten en vachten had verzorgd en de dieren op speciaal voer zette, ging het beter. In juli 2022, twee maanden na de inbeslagname, kwam de zaak voor de rechter. Die besloot de vrouw een laatste kans te geven. Alle beestjes - op de kaketoe na, want daar heeft ze geen papieren voor - kreeg ze terug. Op voorwaarde dat ze haar zaken op orde zou stellen en hulp zou zoeken.

Maar als de vrouw eind mei van dit jaar haar tweede huisinspectie krijgt, stapt de dierenpolitie opnieuw een zwaar vervuilde woning binnen. "De hele tuin was overwoekerd en overal lag vuil. De parkieten hadden geen water. Er lagen drollen op het kleed en de keuken stond vol met afwas en etensresten." Een van haar hondjes blijkt twee maanden daarvoor te zijn overleden. In de hoek waar hij stierf, wordt 'veel bloed, poep en braaksel' van de overleden teckel aangetroffen, verklaart de officier van justitie. "Er hing een zeer penetrante lucht in de woning, want mevrouw had het niet opgeruimd. De hulpverlening moest na een paar minuten naar buiten om adem te halen."

Volgens de politie zou de vrouw toen hebben verklaard dat haar hondje was vergiftigd. Voor de tweede keer raakt ze haar dieren kwijt. De officier van justitie noemt het een 'hele trieste situatie'. Verschillende zorgpartijen hebben contact met haar gezocht, maar niemand krijgt haar te pakken, want mevrouw wil geen hulp. Ze heeft veel genegenheid naar de dieren, maar dat staat niet in verhouding met het leed dat ze onbedoeld toebrengt. De uitvoering van haar goede bedoelingen laten ernstig te wensen over." (tekst gaat door onder de foto)

Kattenmand. (archiefbeeld)


Het OM verwijt de 82-jarige dat ze de dieren ernstig heeft verwaarloosd en dat er geen medische zorg is verleend. Daarover zou ze tijdens een verhoor hebben gezegd: "Ze zijn oud en misschien een beetje te dik, maar ik heb het niet gezien. Ze hebben toch te eten en het prima naar hun zin? Als ik zie dat er iets mis is, ga ik altijd naar de dierenarts." Met die verklaring neemt de officier van justitie geen genoegen. "Dieren kunnen niet praten, dus dat moeten wij voor ze doen. Ze zijn volledig afhankelijk van hun baasje en worden gedwongen te leven in een onhygiënische omgeving, waar ze al twee keer zijn weggehaald."

Er wordt een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie weken geëist, met een proeftijd van vijf jaar. Een 'stok achter de deur' hoopt de officier van justitie. Om te voorkomen dat de vrouw weer de fout ingaat, eist het OM ook een houdverbod. "Niets staat mevrouw in de weg opnieuw dieren te nemen. Dat is onze grote angst." Het beklaagdenbankje is leeg. Net als tijdens de vorige zitting. De vrouw zou hebben aangegeven niet te willen komen. In een poging haar leven op orde te krijgen, vraagt het OM ook op toezicht van de reclassering. "Misschien kan dat haar nog helpen."

De rechter doet meteen uitspraak en verklaart de vrouw schuldig. "Dit is een 82-jarige vrouw met heel veel problemen. Belangrijk is dat er goed voor mevrouw moet worden gezorgd, maar ze doet de deur niet open. Ik weet niet hoe ik dit moet oplossen en maak me daar ook geen illusies over." De rechter geeft de vrouw een voorwaardelijke geldboete van 1.000 euro, met een proeftijd van drie jaar. Betaalt ze deze na een overtreding niet, dan moet ze twintig dagen de cel in. Daarbovenop krijgt ze een houdverbod. "Deze mevrouw mag geen dieren hebben, ze heeft haar laatste kans verspeeld. Alle dieren krijgen een nieuw baasje."
Pin It
Bekeken: 653x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/