Bovenin een molen, binnenin een hofje, achter deuren die anders gesloten zouden blijven: overal in de regio kunnen liefhebbers van erfgoed monumenten van dichtbij bekijken. Van de vuurtoren aan zee tot een molen in de polder. 'Levend erfgoed' is dit jaar het thema, met uiteraard in en om Alkmaar ook extra aandacht voor 450 Jaar Alkmaar Ontzet. "Er is enorm veel te doen."

Alleen al in Alkmaar zelf zijn 90 monumenten opengesteld voor publiek, vertelt Gonna de Reus van Erfgoed Alkmaar. "Allemaal heel enthousiaste eigenaren die de deuren van hun monumenten graag open zetten voor het publiek." In de Duinstreek werden de Open Monumentendagen dinsdag al 'afgetrapt' in de Egmondse Abdij, waar dit weekend een themamarkt plaatsvond.

Ook Streekstad Centraal nam een kijkje achter historische gevels. De houten constructies van huizen in de stad zijn nauwelijks minder bezienswaardig dan de siergevel. De intimiteit van een hofje, de vele verhalen die horen bij een oude kerk: dit is waar bezoekers van de Open Monumentendagen op af komen.

Ook 'Vive les Gueux' is van de partij. (beeld: Streekstad Centraal)


Monumenten zijn méér dan alleen statische gebouwen. Dat wordt deze keer extra onder de aandacht gebracht in het kader van het thema 'levend erfgoed'. Muziek is één van de manieren om leven in de brouwerij te brengen. Zo bracht in Alkmaar beiaardier Christiaan Winter zijn Ontzetsuite ten gehore en ook de bekende formatie 'Vive les Gueux' liet van zich horen.

In Molen 't Roode Hert aan de Frieseweg horen bezoekers van alle leeftijden aan hoe een molen werkt en in elkaar zit. Dat kan rekenen op enthousiasme van kinderen: "Dus zo kan 'ie draaien!" Maar ook het uitzicht dat de molen biedt op de eigen buurt en speeltuin OKB is natuurlijk interessant. Voor kinderen werden er zaterdag in de Grote Kerk van Alkmaar veel verschillende activiteiten georganiseerd; zondag is dat het geval in de kerk van Schermerhorn. De organisatie probeert de Open Monumentendag ook echt als een uitje voor het hele gezin te promoten.

Bezoekers reageren enthousiast: "Het ziet er prachtig uit." Een overzicht van alle deelnemende monumenten is te vinden op de website van Open Monumentdag. Daar is ook op een kaart zichtbaar te maken wat er op zondag nog te doen is.
Pin It
Bekeken: 2260x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/