Steeds meer gemeentebesturen zijn niet te spreken over de communicatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De organisatie benadert geregeld hoteleigenaren voor de opvang van vluchtelingen, maar informeert daar de betrokken gemeenten niet over. Na onder meer Dijk en Waard, Heerlen en Purmerend, spreekt nu ook Bergen zich uit tegen deze handelswijze.

De situatie is elke keer hetzelfde. Het COA sluit een huurcontract af met een hotel en informeert pas later de lokale overheid. Een van die hotels is Heer Hugo in Heerhugowaard. "Het opvangen van vluchtelingen verloopt zonder problemen, maar de communicatie blijft een punt van zorg", stelde het Dijk en Waardse college afgelopen oktober. Het bestuur werd pas op het laatste moment geïnformeerd over de komst van vluchtelingen. Ook wist de gemeente niet dat de huur van de kamers met een maand verlengd werd en kon de wethouder niet vertellen hoeveel vluchtelingen precies in het hotel zaten. "We hebben een gesprek met het COA gehad over de communicatie, maar ook de verlenging van de opvang hebben we nadien en informeel moeten horen. Dit is geheel tegen de eerder gemaakte afspraken in."

Ook in andere gemeenten worden de gemaakte afspraken niet altijd nagekomen of is de raad niet volledig geïnformeerd. In Purmerend kwam vorig jaar vanuit de raad brede steun voor de opvang van statushouders in het Van der Valk Hotel. Wel was er kritiek, maar die richtte zich vooral op de communicatie het COA.

Burgemeester Lars Voskuil van Bergen heeft zelfs geen goed woord over voor de werkwijze van het COA. Dat de organisatie zonder medeweten van de gemeente met ondernemers praat en gebouwen keurt vindt hij niet chic. "In Bergen lag er bijna een afspraak om 110 vluchtelingen te huisvesten. Dat heeft mij verbaasd en verrast." Om welke locatie het gaat wil de burgemeester niet zeggen. Wel werd vorige week bekend dat er mogelijk Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen in het voormalige hotel-restaurant Klein Zwitserland in Schoorl.

In een reactie laat het COA weten zich niet te herkennen in de kritiek.


In een reactie laat het COA weten zich niet te herkennen in de kritiek van de verschillende gemeentebesturen. "Vanwege de druk zoeken we in heel Nederland naar locaties", legt een woordvoerder uit. "Als we een geschikte locatie hebben gevonden, dan nemen we contact op met de gemeente. Een andere werkwijze zou raar zijn."


Pin It
Bekeken: 2293x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/