De speaker stond op standje tien, maar zelfs daarmee lukte het niet om al het personeel van het Noordwest ziekenhuis in Alkmaar te bereiken. Honderden medewerkers waren donderdagochtend naar de entreehal gekomen om actie te voeren voor een betere CAO. Medewerkers die normaal voor patiënten zorgen, maar vandaag even niet. "Het zit heel erg hoog, we zijn er klaar mee."

Zo druk als de entreehal was, zo rustig was het in de rest van het ziekenhuis, net als in vele andere ziekenhuizen. Er werd een zondagdienst gedraaid, wat inhoudt dat alleen zorg die echt niet kan wachten doorgaat. Veel afspraken waren afgezegd. "Het kan helaas niet anders. Als we dit nu niet doen raken we uiteindelijk veel meer patiënten omdat er dan simpelweg geen personeel meer is. Als er niks verandert moeten we nog meer actie gaan voeren", vertelde Myrthe Stavroe, voorzitter van het actiecomité, aan mediapartner NH Nieuws.

De actiebereidheid is groot. Verpleegkundigen lopen in zwarte shirts met daarop de tekst 'Zorg op zwart', er zijn spandoeken en protestbordjes en pannendeksels worden gebruikt om flink wat herrie te maken. "Het is gewoon ontzettend vervelend dat er over onze ruggen - voor ons gevoel - wordt bezuinigd. Wij hebben ook gewoon boodschappen om te betalen, we hebben ook de energierekening die we moeten betalen en dat wordt steeds moeilijker."

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor ziekenhuispersoneel zitten al een lange tijd muurvast. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen biedt 13 procent meer loon, met twee keer 5 procent dit jaar en 3 procent in 2024. drie Het personeel eist die eerste 10 procent per direct. Ook moet er volgens de vakbonden wat gedaan worden aan de hoge werkdruk.

"Ik had hier liever niet willen staan maar ik sta er wel want ik vind echt dat medewerkers een goede CAO verdienen", vertelt Stefan Kroese, voorzitter van de raad van bestuur van de NWZ. De uitspraken kunnen op applaus rekenen, al kan hij weinig beloven. "Het is iets tussen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de vakbonden. We hopen dat ze er snel uitkomen, want dat is belangrijk voor de hele zorg."

Aan het eind van alle toespraken werd er nog een protestlied gezongen met een eigen tekst op de melodie van 'Go West' van The Pet Shop Boys.
Pin It
Bekeken: 2869x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/