Het zwoele zomeravondje droeg woensdagavond bij aan een enorme toeloop naar de Lichtjesavond in Bergen. De editie van 2022 toonde in ieder geval aan dat het evenement na twee donkere coronajaren zich in een grote populariteit mag verheugen bij het publiek.

De Lichtjesavond concentreert zich rond het centrum van Bergen, bij de Ruïnekerk en de omliggende straten. De gemeente dooft voor een aantal uurtjes de straatlantaarns. De verlichting moet komen van duizenden kaarsjes en waxinelichtjes, die door buurtbewoners in de straat worden geplaatst. Ook winkels en horeca dragen veelal met feestelijke verlichting bij aan de sfeer. Teleurstelling viel onder de vele duizenden bezoekers te beluisteren over enkele donkere straten waar maar weinig animo viel te bespeuren. De vrees bestaat dat het enthousiasme om met lichtversierselen bij te dragen aan het jaarlijkse festijn toch wat terugloopt.

Vooraf was enige discussie of en hoe Lichtjesavond nog langer gevierd hoort te worden. Sommigen vinden de rol van de winkels en horeca te groot, waardoor het erom lijkt te draaien wie de hoogste omzet van de avond kan maken. Anderen mopperden juist over de winkels en restaurants die hun bedrijf of terras niet hadden versierd, en de deuren gesloten hielden. Duidelijk was wel dat de inbreng van buurtbewoners in eerdere jaren groter was.

Ook lijkt de gemeente zich niet echt raad te weten met het spontane jaarlijkse evenement dat vanuit de bevolking is ontstaan en geen duidelijke organisator kent die kan worden aangesproken op het nakomen van afspraken met de lokale overheid. Daardoor werden sommige mensen die dachten een leuke spontane bijdrage te leveren aan de sfeer van lichtjesavond, door handhavers van de gemeente op de vingers getikt. De man die een beamer en geluidsinstallatie meebracht en een muziekvoorstelling projecteerde op de buitenmuur van de Ruïnekerk, werd gemaand zijn spullen in te pakken en te vertrekken. Op social media laat hij weten zeer gepikeerd te zijn en nooit meer aan Lichtjesavond bij te dragen.

Het was een wanklank die door de meeste bezoekers nauwelijks werd opgemerkt. Zij vergaapten zich vooral aan het uitbundig verlichte Merelhof of aan het fraaie schouwspel in de Petrus en Pauluskerk, waar vrijwilligers de hele dag hadden gewerkt aan de lichtversiering in het katholieke godshuis. Hier was ook een sprookjesachtig optreden te beluisteren van zangeres Marja Dignum begeleid door Loes Meereboer achter de piano.

Op het Plein was een optreden van de Bergense Harmonie naast de 'eigen' papiercontainers, bij de Taverne werd gedanst op de disco en funk die dj Guido binnen ten gehore bracht. De buitenmuren van de Ruïnekerk werden met kleurrijke lichtkunst opgeleukt. Terrassen bleven tot laat goed bezet, en cafés en restaurants deden goede zaken. De edities van de komende jaren kunnen alleen maar hopen op hetzelfde prachtige zomerweer als de editie van 2022.
Pin It
Bekeken: 1748x
https://inlislite.bengkaliskab.go.id/slot-gacor/ https://jdih.dprd.bulelengkab.go.id/slot-online-gacor/ http://sipmk.kemenkopmk.go.id/slot-gacor/ http://inlislite.undiksha.ac.id/slot-gacor/ https://perpus.oganilirkab.go.id/assets/demo-pg-soft/ https://jdih.pasamanbaratkab.go.id/slot-demo/ https://kursus.kemdikbud.go.id/slot-online-gacor/ https://jdih-v2.belitung.go.id/slot-demo/ https://jospakk.kuduskab.go.id/slot-demo/ https://jdih-dprd.murungrayakab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://jdih.enrekangkab.go.id/slot-demo/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://bprd.lumajangkab.go.id/slot-demo/ https://jdih-dprd.bangka.go.id/slot-demo/ http://inlislite.palembang.go.id/rtp-live-slot/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-gacor/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-demo/ https://silakanmas.disdukcapil.magelangkota.go.id/ikm_download/slot-luar-negeri/ https://www.sdn-pungkit.sumbawakab.go.id/slot-demo/ https://sikomik.mojokertokab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://igracias.ittelkom-sby.ac.id/demo-pg-soft/ https://silakanmas.disdukcapil.magelangkota.go.id/ikm_download/slot-demo/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/