Een van de zwemmers die zondagavond ter hoogte van Egmond aan Zee in de problemen raakte op zee, is overleden. Het gaat om een Duitse vader die verdronk toen hij het leven van zijn twee jonge zoontjes wilde redden. Zijn oudere dochter schoot ook te hulp en kwam op de intensive care terecht. Voor de KNRM aanleiding genoeg om nog eens te benadrukken wat je moet doen in een muistroom.

De hulpdiensten rukten zondagavond rond 21:00 uur massaal uit naar de melding van meerdere zwemmers die in de problemen waren geraakt. Omstanders hadden de twee jongetjes naar de kant gehaald en vervolgens kwamen de vader en een oudere zus in een muistroom terecht.

Niet voor het eerst ontstaan er gevaarlijke situaties door een muistroom. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) ziet het jaarlijks meermaals misgaan, zo stelt een woordvoerder aan Duinstreek Centraal. "Het is op zich geen probleem als je in een muistroom komt, maar wanneer je er niet bekend mee bent kan het fataal aflopen."

Muistromen zijn stromingen in het water die zeewaarts gaan. De stroming vindt met name plaats in de openingen tussen zandbanken of de diepere gedeeltes op het strand. Wanneer je in een muistroom terechtkomt is er eigenlijk maar een oplossing; laat je meevoeren. "Als je tegen de stroming in gaat zwemmen raak je vermoeid of in paniek. Het voelt misschien tegen natuurlijk maar geef geen weerstand. Je kan dan op een gegeven moment veilig uit de stroming zwemmen."
Pin It