Het is zo goed bedoeld: één of meerdere Oekraïense vluchtelingen in huis nemen. Maar dat kan een flinke uitdaging zijn om te combineren met het dagelijks leven. Burgemeester Peter Rehwinkel raadt ten zeerste aan om goed hierover na te denken. Ook in zijn gemeente Dijk en Waard zijn er welwillende particulieren die hebben aangegeven spijt te hebben dat zij Oekraïners onderdak hebben geboden.

Inmiddels klinkt het opvangen van Oekraïense vluchtelingen niet meer vreemd in de oren. Maar dat neemt niet weg dat opvang bieden een behoorlijke uitdaging kan zijn. Het is inschikken, het verstoort de dagelijkse routine en daarnaast zijn er toch ook verschillen in gewoonten en cultuur. Bovendien heeft een deel van de vluchtelingen te kampen met traumatische ervaringen.

Burgemeester Peter Rehwinkel benadrukt tegenover mediapartner NH Nieuws dat de gemeente zelf opvang verzorgt en dat als mensen er voor kiezen om vluchtelingen in huis te nemen, ze hier goed over moeten nadenken. "Wij hebben de eerste mensen gehad die zeggen 'het gaat toch niet'. We proberen als gemeente te helpen, maar dat doe je natuurlijk liever niet; mensen weer laten verkassen."

Hij vervolgt: "Ik weet niet altijd waarom het niet gaat, maar bij het signaal van 'het gaat niet', dan proberen we te helpen. Mensen moeten er toch op rekenen dat dit een paar maanden kan duren en dat is dan ook best lang. Je moet jezelf van tevoren goed afvragen of je deze hulp voor langere tijd kunt bieden", aldus Rehwinkel. Spijt of niet, hij waardeert het gebaar. "Het is heel fijn dat ook particulieren opvang willen bieden en dat ze zich zo om de mensen uit Oekraïne bekommeren."

Er zijn ook mensen die op andere manieren een steentje bijdragen. Zo geeft een vriendelijke bewoner van de gemeente aan zich te herkennen in de moeilijke situatie: "Ik heb zelf de oorlogsjaren meegemaakt in Schalkwijk in Utrecht en hard gevochten, dus ik weet wat oorlog is." Hij brengt daarom zijn eieren van zijn kippen naar een van de opvanglocaties.

De opvanglocaties laten weten inmiddels genoeg spullen te hebben en vragen mensen daarom om donaties.
Pin It
Bekeken: 5562x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/