Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Bergen die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 30 september een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt de brieven naar ongeveer 11.900 inwoners van de gemeente.

Sinds 1 juli 2020 geldt de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Tot 28 juni 2020 maakte 52,8% van de inwoners van de kustgemeente boven de 18 jaar een keuze over orgaan- en weefseldonatie. Daarvan gaf 55,9% toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 31,9% wil geen orgaandonor worden en 12,2% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Vanwege het coronavirus heeft iedereen extra tijd gekregen om een keuze in te vullen. Inwoners van de gemeente Bergen die nog geen keuze hebben ingevuld op donorregister.nl, ontvangen de eerste brief rond 30 september. Bij de brieven zit het formulier waarop zij hun keuze kunnen invullen. Wie binnen zes weken geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Als het ministerie dan opnieuw niets hoort, noteert deze ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Daarop volgt een bevestigingsbrief.

‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat organen en weefsels na overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie. Wie nu al een keuze over orgaandonatie heeft gemaakt, kan deze direct invullen op donorregister.nl. Wachten op de brief is niet nodig.

Bibliotheek Kennemerwaard in Bergen kan iedereen assisteren die hulp nodig heeft bij het invullen van zijn keuze in het Donorregister, zo bevestigt woordvoerder Rita van Muiswinkel. Bijvoorbeeld ouderen, minder digitaal vaardigen en mensen die geen of beperkt Nederlands spreken. Ze benadrukt dat het om neutrale ondersteuning gaat en mensen niet gestuurd worden in hun keuze.
Pin It