Tijdens een feestelijke en drukbezochte bijeenkomst in de Grote Kerk in Alkmaar heeft beeldend kunstenaar Dirck Nab de Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten ontvangen. Hij wint 2500 euro. Juryvoorzitter Hans Romeyn, tevens burgemeester van Heiloo, was degene die zondagmiddag de prijs aan hem overhandigde.

Dirck Nab woont en werkt in Bakkum. De 80-jarige tekenaar, graficus en schilder legt al jaren de zee en het duinlandschap vast. Hans Romeyn sprak lovende woorden: "Je zou de winnaar kunnen typeren als monomaan én trouw aan zijn onderwerp, een kunstenaar die zich toespitst op zijn onderwerp en dat niet meer loslaat, ongeacht alle artistieke trends. Nab koppelt kunst aan de werkelijkheid en daarmee laat hij ons met andere ogen kijken naar wat wij denken te kennen."

Het werk van Nab en de andere genomineerden, Lonneke de Groot en Elly Baltus,  is nog tot en met 22 november te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking ontving de oprichter van de nu 30-jarige Cultuurprijs, de 78-jarige Ger Voorn, uit handen van Alkmaars burgemeester Piet Bruinooge het gouden ere-insigne van de gemeente Alkmaar voor zijn grote betrokkenheid bij culturele initiatieven en zijn jarenlange inzet als bestuurder bij maatschappelijke organisaties. (foto: Ton Voermans)
Pin It