De vlag ging zaterdag om 12:00 uur halfstok bij alle brandweerkazernes in de regio. Brandweerlieden in het hele land stonden stil bij de moed en daadkracht van de brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens hun werk voor de brandweer. Bij verschillende brandweerkazernes in de regio werd om 13:00 uur ook een speciaal eresaluut gebracht met waterstralen, zoals in Alkmaar, Bergen en Heerhugowaard.

Voor het korps in Heerhugowaard heeft de jaarlijkse Nationale Brandweerherdenking een extra lading. In augustus 2014 kwam bij een reddingsactie in het Noordhollandsch Kanaal bij Koedijk de 50-jarige John Impink om het leven, brandweerduiker van dat korps. Zijn naam komt voor op het Nationaal Brandweermonument in Schaarsbergen. Bij de kazerne in Heerhugowaard werd de ceremonie gehouden samen met familie en andere nabestaanden van de omgekomen brandweerduiker.

Op de derde zaterdag van juni vindt daar normaal gesproken een ceremonie plaats die brandweerlieden uit het hele land bijwonen. Er wordt respect getoond aan de omgekomen collega's. De herdenking herinnert eraan dat de brandweerman een belangrijk en veelzijdig, maar ook gevaarlijk beroep uitoefent.  Dit jaar is dat zonder publiek, vanwege de corona-beperkingen.

De brandweerlieden konden de alternatieve ceremonie in Schaarsbergen online volgen. Voor veel brandweerlieden van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord was dat niet voldoende. Zij togen toch naar de kazerne en brachten het speciale eresaluut met de waterstralen dat voor deze gelegenheid is ontwikkeld.
Pin It