Maandagmiddag om twaalf uur precies werden onder luid gejuich de terrassen op het Waagplein bestormd. Een half uur voor die tijd hingen al een flink aantal mensen rond om toch vooral als eerste een tafeltje te bemachtigen. Dat lukte, er was genoeg plaats voor iedereen. Het was wel even wennen dat er hoogstens twee personen aan een tafel mochten zitten.

Een groep van acht dames uit Obdam, over vier tafels verspreid, probeerde een gesprek met elkaar aan te gaan. "Eindelijk weer met een wit wijntje op een terras, ik ben heel gelukkig. Ze moeten alleen die plant weghalen, dan zie ik m'n vriendinnen tenminste", lacht er één. "We hebben ernaar uitgekeken, we hebben afgeteld", zegt Donna uit Uitgeest. "Ik neem lekker een broodje carpaccio, dat heb ik erg gemist". Samen met de IJmuidense Nina stond zij al een half uur in de startblokken. Ze kregen een coronaproof koekje in plastic bij de koffie verkeerd.

Niet iedereen toonde begrip voor de nieuwe opstelling van het terras. Julian, een twintiger die met zes vrienden verspreid aan drie tafeltjes zat: "Je moet het maar accepteren. Ik vind zelf dat die anderhalve meter onzin is. De overheid snapt het zelf niet meer, ze doen alsof ze er verstand van hebben. Als je van jezelf weet dat je ziek bent, dan blijf je gewoon thuis. Ik word niet ziek hoor".

De meeste terrasbezoekers waren echter zeer tevreden met het 'Nieuwe Normaal'. Xajenne zat met een groep van vier, twee vriendinnen waren nog onderweg. "Ik vind het fijn dat het nu kan. Ik hoef niet meer de hele dag thuis te zitten. Je kan weer met vrienden, op afstand, wat leuks gaan doen. Kiara: "Wel een beetje raar dat je voor een kroeg moet reserveren, maar als je met een groepje gaat is dat gewoon gezellig".

Rond half 1 maakte burgemeester Piet Bruinooge nog even zijn opwachting om een kijkje te nemen op het Waagplein en het omliggende gebied. Hij sprak met agenten, ondernemers en publiek. Alkmaar Centraal fotograaf Marco Schilpp was er ook bij, hij maakte een fotoserie die op onze Facebookpagina te zien is. (foto: Marco Schilpp)

 
Pin It
Bekeken: 825x