Toen de klokken van de Ruïnekerk op 2e Pinksterdag twaalf sloegen, was dat voor de horeca in het centrum van Bergen het sein om de eerste gasten in maanden weer te verwelkomen. Dat ging bij het ene restaurant wat uitbundiger dan bij het andere, maar de blijdschap over de heropening was bij iedereen even groot. Bij restaurant LadyPapa moesten de eerste gasten even geduld hebben vanwege een plechtige heropening. Wethouder Bekkering haalde symbolisch het slot van de terrassen samen met Jules Steenis, voorzitter van de Bergense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Gebiedsregisseur Han Eshuys van Bergen en de lokale media zagen het van dichtbij gebeuren.

Het kusttoerisme is de kurk waarop de lokale economie in de gemeente Bergen drijft. Daarom waren in alle kernen plannen gemaakt om onder het motto 'veilig welkom' de bedrijvigheid weer op te starten. Burgemeester Rehwinkel kreeg vorige week de kans om in het RTL4-programma Beau toe te lichten dat Bergen daarmee de eigen accenten misschien net iets anders legt: "Tuurlijk, ook hier nog alle aandacht voor alle regels die nog steeds gelden, maar we willen mensen ook wel laten weten dat ze in onze gemeente hartelijk welkom zijn als ze zich daaraan willen houden."

LadyPapa kreeg de afgelopen weken nationale bekendheid met de gedekte tafels en goed geklede etalagepoppen op de plekken waar anders gasten zaten. André Rzepka van het Bergense Fabels en Ramona Nijssen en Marcel Hansen, bekend van onder meer het IJkgebouw in Alkmaar, hadden het op 1 maart nog maar net geopend op de plek van voormalige brasserie Nero, na een maandenlange verbouwing. Twee weken later moest plotseling worden overgeschakeld op afhaalmenu's.

In april werd het zomaar de etalage van kledingzaak ToetiNoemi. Mede-eigenaar Ramona Nijssen toverde in moeilijke tijden een glimlach op het gezicht de passanten op het stille Bergense centrum. Ze werd een landelijk voorbeeld als vindingrijke ondernemer. die niet bij de pakken neer gaat zitten.

Van een stormloop op de terrassen zoals in andere plaatsen was in Bergen geen sprake. Vragen naar de gezondheid was overal het eerste contact met de gasten. Beleefd informeren naar de gezinssituatie bij drie of meer personen werd ook nergens vergeten. Telefoonnummers werden genoteerd voor het geval klanten na een nieuwe corona-uitbraak moeten worden opgespoord. Bijna alle gasten bij LadyPapa kwamen voor het terras. Daarvoor was reserveren niet nodig. Binnen zitten vergt wel een reservering. Maar de weinige gasten die dat hadden gedaan, zaten toch liever buiten: "Wij hebben eigenlijk alleen maar gereserveerd, omdat we zeker wilden weten dat we binnen naar het toilet zouden kunnen als we wilden," bekende een stelletje.

Nijssen kijkt de komende dagen aan hoe het gaat met alle regels en protocollen die zijn bedacht om alles goed en veilig te laten verlopen: "De aanbetaling bij reservering hebben we al laten vervallen. We blijken toch vooral een plek te zijn die zich leent voor spontaan bezoek. De vaste tijdslots van 75 minuten laten we denk ik ook snel vervallen. Het is voor iedereen eigenlijk nog een beetje onwennig. Laten we hopen dat het nieuws zich snel verspreidt dat overal in Bergen de juiste maatregelen worden genomen om veilig en gezellig bij ons te verpozen."
Pin It
Bekeken: 1428x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/