Glasvezelexploitant E-fiber wil in januari beginnen met de aanleg van glasvezel in de hele gemeente Bergen. E-Fiber legt het netwerk voor eigen rekening en risico aan. Naar verwachting is eind 2023 de hele gemeente aangesloten op het nieuwe glasvezelnetwerk.

De gemeente Bergen sloot eerder dit jaar een samenwerkingsovereenkomst met de exploitant. Volgens wethouder Erik Bekkering is met E-fiber afgesproken dat de hele gemeente wordt aangesloten: "Niet alleen de kernen, maar ook de buitengebieden en de bedrijventerreinen. Dat was voor ons een belangrijk uitgangspunt.”

Glasvezel speelt in op de groeiende vraag naar data, bijvoorbeeld via streamingdiensten zoals Netflix en Videoland, vergaderen op afstand en online gaming. De roep om glasvezel is in Bergen vanuit de inwoners al twaalf jaar te horen. Initiatiefnemer Jurgen Agne en Vincent Dekker van bewonersinitiatief Bergen Breedband zijn daarom blij dat het er in Bergen eindelijk van gaat komen: “Thuiswerken, videobellen en tv kijken on demand zijn in hoog tempo de nieuwe standaard geworden. Alleen glasvezel kan de verwachte groei aan dataverkeer aan. Dat het nu gelukt is om dat voor de hele gemeente te regelen, daar zijn we ontzettend trots op.”

De gemeente houdt vooral toezicht op de werkzaamheden. Om gebruik te kunnen maken van een glasvezelverbinding worden in de gemeente vijf tot zes glasvezelhuisjes geplaatst. Vanuit deze huisjes (ook wel points of presence genoemd) worden de woningen aangesloten op het glasvezelnetwerk. Daarna begint de aanleg van het netwerk door kabels te leggen in de straten. Bergen krijgt geen vergoeding van E-fiber voor het gebruik van gemeentegrond. Wethouder Bekkering heeft alle vertrouwen in het proces: "We zorgen voor een zorgvuldige planning zodat een straat hooguit een dag open ligt. De kabels moeten toch echt eerst de grond in voordat we er gebruik van kunnen maken.”

De gemeente Bergen wordt stap voor stap aangesloten op het glasvezelnetwerk. Aannemer Zener voert in opdracht van E-Fiber de graafwerkzaamheden uit. Daarbij wil E-fiber de overlast voor bewoners maximaal beperken door bijna elke straat die opengaat binnen een dag weer dicht te hebben.

Het netwerk van E-Fiber is een open netwerk waarop alle providers internetdiensten kunnen aanbieden. Inwoners kunnen na de aansluiting kiezen uit pakketten van acht aanbieders via een kosteloze overstapservice. Wie voor of tijdens de aanleg besluit om over te stappen, krijgt de aansluiting kosteloos doorgetrokken in het eigen huis. Wethouder Bekkering vindt het 'een hele mooie service aan onze inwoners': "Die kunnen straks thuis optimaal gebruik maken van snel internet. Het is ook een noodzakelijke oplossing voor al die bedrijven die afhankelijk zijn van een goed werkende internetverbinding”.

Meer informatie is te vinden op e-fiber.nl/bergen-nh.
Pin It
Bekeken: 2115x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/