De gemeente Bergen heeft een overeenkomst gesloten met Bot Bouw uit Heerhugowaard voor de herontwikkeling van het dorpsplein in Bergen Centrum. Bot Bouw kan nu de omgevingsvergunning aanvragen. De Bakemaflat moet daarvoor worden gesloopt. Dat regelt de gemeente.

Het plan bestaat in hoofdlijnen uit een ondergrondse parkeergarage (46 parkeerplaatsen) met daarboven twee losse gebouwen. Op de begane grond (de plint) is er ruimte voor horeca en detailhandel. Er komen in totaal 29 woningen verspreid over de twee gebouwen, waarvan 12 sociale koopwoningen. Het plan is daarmee kleinschaliger dan eerdere plannen voor deze locatie. Het ontwerp komt van Moke Architecten uit Amsterdam.

Met de gemeente zijn afspraken op papier vastgelegd dat 40% van de appartementen in de sociale koopsector zal worden aangeboden. De sociale koopwoningen mogen in 2022 nog zo heten omdat de appartementen in 2022 worden verkocht onder het maximum van 355.000 euro vrij op naam. Dat maximum voor sociale koopwoningen is gelijk getrokken aan de grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2022. Het wordt ontwikkeld voor rekening en risico van de projectontwikkelaar zelf, licht ontwikkelingsmanager Sander Verschoor van Bot Bouw toe. De bouw van de appartementen wordt niet gesubsidieerd, zoals in het verleden lange tijd het geval is geweest bij sociale koopwoningen.

Volgens ontwikkelingsmanager Sander Verschoor van Bot Bouw ontstaat er zo voor een brede doelgroep een mooie kans om in het centrum van Bergen te wonen: "Dus ook voor starters op de woningmarkt. Wij juichen dit van harte toe, gezien de grote vraag op dit moment in de markt". Met de kopers worden anti-speculatiebedingen vastgelegd in het koopcontract.

Volgens Verschoor wordt er al veel interesse getoond in de appartementen: "Van met name inwoners uit Bergen en omgeving." Bot Bouw is echter niet verplicht om de woningen eerst aan inwoners van de gemeente aan te bieden. Ook starters op de woningmarkt tonen interesse: "De reacties van deze geïnteresseerden zijn allemaal zeer positief en enthousiast op de plannen".

Het is onwaarschijnlijk dat er geen bezwaren worden ingediend tegen de omgevingsvergunning. Erfgoedorganisaties, zoals de landelijke erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap en de Stichting Behoud Bouwkunst Bergen zijn tegen de sloop van de Bakemaflat. Die wijzen erop dat er de laatste decennia een herwaardering is van wederopbouwarchitectuur uit de periode na 1945. De flat maakt deel uit van het complex met woningen en winkels aan het Plein. Dat was ontworpen door architectenbureau Van den Broek en Bakema. Bakema tekende voor dit ontwerp. Hij wordt in een adem genoemd met andere vooraanstaande architecten uit die periode zoals Aldo van Eyck, Herman Herzberger, Dick Apon en Jurriaan Schrofer. Architect Bakema is beeldbepalend geweest voor de naoorlogse wederopbouw met zijn ontwerpen van naoorlogse winkelgebieden. Als voorbeeld noemt erfgoedvereniging Heemschut de Lijnbaan in Rotterdam.

De Bakemaflat kwam in 2005 al voor op een groslijst van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg voor een mogelijke rijksmonumentenstatus. Met bezwaarprocedures tegen sloop van lokale en landelijke erfgoedliefhebbers moet de gemeente Bergen daarom al rekening houden. Bij lokale enquêtes was in het verleden minstens tweederde van de lokale bevolking voorstander van sloop.
Bekeken: 2032x