De maatregelen die vrijdagavond aangekondigd zijn, zorgen voor slapeloze nachten bij horecaondernemers. Karin Hiemstra uit Alkmaar wil dan ook allesbehalve haar deuren sluiten. De eigenaar van de Fransman luistert niet meer naar het kabinet: "We gaan sowieso failliet. Dus dan maar met m'n neus omhoog naar de slachtbank."

Chef-kok Jonathan Zandbergen van restaurant Merlet in Schoorl snapt Karin wel. "Zaken worden van één kant besloten, terwijl er weinig tot bijna niet wordt geluisterd naar de branche." Onder andere de horeca moet vanaf zaterdag om 20:00 uur de deuren sluiten. De vroege sluitingstijd kan rekenen op veel onbegrip bij horeca-ondernemers. "Het is een grote teleurstelling. Je kijkt gelijk: hoeveel buffer heb ik nog? We willen vertrouwen uitstralen naar het personeel toe. We willen een weg hieruit vinden", zegt Martin van Bourgonje, eigenaar van Merlet tegen mediapartner NH Nieuws.

Omdat de horeca vanaf zaterdag om 20:00 uur dicht moet zijn, gaan veel voorraden verloren. Martin: "Nu praten we weer over vijf- tot achtduizend euro schade van inkoopproducten die ik weg kan gooien." Dat is licht overdreven, want hij zegt alles op alles te zetten om een goede bestemming voor overtollige producten te vinden. "Het heeft ook met voedselverspilling te maken."

Het bedrijf probeert creatieve oplossingen te bedenken, maar zou het liefst zien dat de maatregelen niet op korte termijn ingaan. Daarnaast is de horeca een veilige haven. Volgens Koninklijke Horeca Nederland vindt 2,9 procent van het totaal aantal besmettingen in Nederland in de horeca plaats.

"Ik vind het heel frappant dat na zevenen het virus extra besmettelijk wordt", zegt Karin Hiemstra van restaurant Fransman cycnish. "Het slaat gewoon nergens op, de hele maatregel. Thuis gaat het veel vaker fout." De branche begrijpt de boosheid van horecaondernemers en roept het kabinet dan ook op om maatregelen te treffen die echt resultaat opleveren.

Sportclubs hadden vrijdagavond wel een bittere pil te slikken; ieder geval de komende drie weken zal er geen publiek bij sportwedstrijden zijn. Dit geldt ook voor de amateursport.

De nieuwe maatregelen die vrijdag bekend zijn gemaakt, gaan zaterdagavond om 18:00 uur in. Ze gelden in ieder geval tot 4 december 18:00 uur. Een dag daarvoor zal het demissionaire kabinet kijken of de maatregelen verlengd moeten worden.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl