Medewerkers in de jeugdzorg hebben donderdag hun werk neergelegd. Honderden van hen lopen in een lichtjestocht naar het hoofdkantoor van Jeugdzorg Nederland. Werkgevers, het Rijk en gemeenten zijn niet ingegaan op het ultimatum van de FNV over verbeteringen voor de jeugdzorg. En dat terwijl de situatie nijpend is volgens de vakbond.

Volgens de FNV is de situatie in de jeugdzorg alarmerend. Vanwege een hoge werkdruk is er een personeelstekort en lopen wachtlijsten steeds verder op voor jongeren en kinderen die dringend hulp nodig hebben. Er wordt zelfs al gesproken over een 'code zwart': zelfs suïcidale kinderen kunnen momenteel geen versnelde hulp krijgen.

Jeugdzorgmedewerkers willen er met hun actie voor zorgen dat er goede afspraken in hun cao komen over het terugdringen van de werkdruk en een beter salaris. "Dat jeugdzorg niet met een fatsoenlijk cao-bod komt en hiermee de boel op scherp zet, is onbegrijpelijk", zegt Maaike van der Aar, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn tegen mediapartner NH Nieuws.

Daarnaast willen ze ook dat de 1,9 miljard euro die het Rijk voor volgend jaar aan de gemeenten beschikbaar stelt voor jeugdzorg, ook daadwerkelijk aan dat doel wordt besteed. Omdat het geld niet is geoormerkt, dreigt een groot deel van dit bedrag door gemeenten gebruikt te worden voor andere zaken.

Mascha Hornung uit Heerhugowaard is eigenaar van Praktijk LOS en werkt al 26 jaar in de jeugdzorg. In haar praktijk werkt ze onder andere met ouders en kinderen in complexe (v)echtscheidingssituaties. De extreem hoge werkdruk en lange wachtlijsten herkent ze zeker. Veel instellingen zijn volgens haar omgevallen vanwege een te lage subsidiëring vanuit de gemeente en kampen met een groot personeelstekort. Dit heeft volgens haar ervoor gezorgd dat gekwalificeerd personeel weg is gegaan of ziek werd. "Het is gewoon dweilen met de kraan open. Ik wil weer hulp verlenen en zelf de regie voeren en het hebben over de inhoud en niet over geld", vertelt ze aan NH Nieuws.

Sinds de transitie in de jeugdzorg, waarbij gemeentes verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg in hun gemeente, moeten instellingen veel meer werk doen voor weinig geld, legt Hornung uit. "Gemeentes willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten." Die 1,9 miljard euro is dan ook reuze welkom volgens Hornung. "Zodat werkgevers meer kunnen investeren in hun werknemers. We moeten nu iets doen. Dat verdient de jeugdzorg namelijk. Professionals en kinderen verdienen beter. We laten die 1,9 miljard euro niet aan onze neus voorbijvaren."

De lichtjestocht donderdag is de start van mogelijk meer acties, zegt Van der Aar. "Het is enorm teleurstellend dat dit nodig is, maar we zien geen andere opties. Zowel Rijk, gemeenten als brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland wijzen naar elkaar, maar er gebeurt helemaal niets om de problemen in de jeugdzorg op te lossen. En ondertussen mogen de ruim 32.000 medewerkers de brokken proberen te lijmen en zijn ook kinderen en ouders de dupe. Onacceptabel."

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl