De arbeidsmarkt in Noord-Holland Noord biedt sinds de coronacrisis weer volop kansen, blijkt uit het rapport Regio in Beeld Noord-Holland Noord van het UWV. Na een voorzichtig herstel in het eerste kwartaal van 2021, trok de arbeidsmarkt verder aan. Er zijn onderhand meer vacatures dan werkzoekenden. Vooral in de techniek, zorg en ICT zitten werkgevers te springen om geschikt personeel.

Noord-Holland Noord telde halverwege 2021 rond 9.000 werkelozen. Dat zijn er minder dan eind 2019. Veel mensen konden weer vlot aan het werk, maar ook belangrijke factor was de beperkte stijging van de werkeloosheid. Volgens het Centraal Planbureau Statistiek (CPB) 'hamsterden' veel bedrijven personeel. Met behulp van overheidssteun hielden ze hun medewerkers vast, al werkten ze wellicht minder uren. Eind september zaten er in de arbeidsregio Noord-Holland Noord nog 6.881 mensen deels of geheel in de WW.

CBS typeert ruim 1 miljoen mensen onder de landelijke beroepsbevolking als ‘onbenut arbeidspotentieel’ en een groot deel daarvan staat niet geregistreerd bij UWV. Zij krijgen dan ook geen uitkering of steun van het UWV of de gemeente. Om hun afstand tot de arbeidsmarkt te dichten zijn eind vorig jaar Regionale Mobiliteitsteams (RMT’s) opgericht, met daarin diverse hulpinstanties.

Ondanks het economisch herstel houden het UWV en het CPB zorgen. De inflatie stijgt, brand- en grondstoffen worden duurder, er zijn mondiale leveringsproblemen door een toenemende vraag naar specifieke producten en corona is nog geen gesloten boek. Bovendien vervallen steunmaatregelen vooralsnog volgend jaar. CPB verwacht dat de werkloosheid in 2022 licht zal oplopen.
Pin It