De gemeente Bergen stapt met bijna een jaar vertraging over op een digitaal systeem van parkeervergunningen. Aanvragen van een parkeervergunning of een tijdelijke vergunning voor bezoekers gaat voortaan via de computer, en in een geparkeerde auto hoeft vanaf 1 januari geen papieren vignet meer zichtbaar te zijn, omdat het scannen van het kenteken die informatie al prijsgeeft. Sinds deze week kunnen alle vergunninghouders een digitale vergunning voor 2022 aanvragen en andere parkeerzaken regelen.

In maart wist een Egmonder de invoering van het digitaal parkeren nog tegen te houden, omdat de gegevens die inwoners van Alkmaar en Bergen voor een parkeervergunning moeten verstrekken aan Coöperatie Parkeerservice mogelijk niet in veilige handen zouden zijn. Bovendien zou de vele informatie die ervoor werd gevraagd door een privaat bedrijf mogelijk in strijd zijn met de privacywetgeving. Volgens de man uit Egmond hadden hackers hem gemeld dat zij het computersysteem voor de parkeervergunningen waren binnengedrongen. De man liet de alarmbellen afgaan bij wethouder Bekkering. Die legde de invoering van het digitale vergunningensysteem via Coöperatie Parkeerservice op het laatste moment stil, en liet de veiligheid van de systemen en de gegevens daarna onderzoeken.

Toen de Egmonder de gemeente en Coöperatie Parkeerservice niet in contact kon brengen met de hackers en ook geen bewijzen kon leveren voor de bewering dat het systeem 'zo lek als een mandje' was, werd de kritische inwoner via brieven van een advocatenkantoor aangepakt. Bij nieuwe negatieve uitlatingen over het parkeersysteem zouden er flinke schadeclaims volgen. Sindsdien praat de Egmonder niet meer met de pers.

Volgens wethouder Erik Bekkering is er ten opzichte van maart weinig veranderd in de aanvraagprocedures of de beveiliging. Er wordt nu gebruik gemaakt van DigiD en E-loket, maar de gegevens die mensen moeten aanleveren zijn niet minder geworden. Wethouder Erik Bekkering is blij dat de seinen nu op groen staan: “Het aanvraagproces is helemaal onder de loep genomen, extern beoordeeld en veilig bevonden. Dat geeft ons alle vertrouwen om deze stap nu definitief te zetten.”

Het oude papieren vignet is geldig tot en met 31 december.  Vergunninghouders ontvangen hierover per post informatie. Mensen die moeite hebben met de aanvraag op de computer, kunnen op hulp rekenen van de gemeente, bijvoorbeeld via het sociaal wijkteam, stelt wethouder Bekkering. “Deze digitalisering is een belangrijke, maar ook grote verandering voor onze inwoners. Dat realiseren wij ons”, zegt Erik Bekkering. “We denken graag mee met onze inwoners die hulp nodig hebben, die er digitaal niet helemaal uit komen. Om ze op weg te helpen met de vergunning en ze daarmee ook digitaal vaardiger te maken.”

Informatie over het aanvragen en het gebruik van de digitale vergunningen is te vinden op de website parkeerservice.nl/bergen. Voor hulp is ParkeerService bereikbaar via telefoonnummer (033) 247 3000 of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl