Bij een pluimveebedrijf met vleeskuikens in Grootschermer is een flinke uitbraak van de vogelgriep. Het gaat vermoedelijk om een zogeheten 'hoogpathogene variant' van het griepvirus. Het bedrijf - met zeker 107.000 kuikens - wordt geheel geruimd. Dat gebeurt uit voorzorg en om verdere verspreiding van de uitbraak te voorkomen.

In een straal van één kilometer rond het bedrijf ligt een ander pluimveebedrijf, dat mogelijk ook besmet is met het virus. Uit voorzorg is dit bedrijf geblokkeerd en wordt het intensief in de gaten gehouden. Voor pluimveebedrijven in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Grootschermer is per direct een vervoersverbod aangekondigd. Dit betekent dat alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels niet mogen worden getransporteerd. Ook geldt dit voor pluimveemest, gebruikt strooisel en andere dieren en dierlijke producten die afkomstig zijn van bedrijven met gevogelte.

Eerder deze week werd op een ander bedrijf elders in het land ook al vogelgriep vastgesteld. Daarom geldt er vanaf deze week een landelijke ophok- en afschermplicht voor vogels. Er moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. (foto: Inter Visual Studio)
Pin It