In het onderzoek naar de dodelijke schietpartij in Bergen aan Zee zegt het Openbaar Ministerie betere camerabeelden tot haar beschikking te hebben. Daardoor wordt mogelijk meer duidelijk over de rolverdeling van de acht verdachten van de poging ontvoering en moord op de Colombiaan (45) in februari. Ook werden maandag chatgesprekken besproken in de rechtszaal. "De zaak is naar de klote schat. We hebben geschoten."

Dit bleek op een nieuwe tussentijdse zitting met Macedoniër Enes I. (27), een van de acht verdachten. Hij was maandagochtend zelf niet aanwezig, zijn advocaat Jeroen Soeteman wel. Die wil dat zijn cliënt, die op dit moment nog wordt verdacht van het neerschieten van het slachtoffer, het onderzoek in vrijheid kan afwachten. Hij voelt zicht gesterkt in zijn verzoek door het - voor hem verrassende - nieuws dat justitie nieuwe, verbeterde videobeelden zegt te hebben van de schietpartij op de parkeerplaats bij de strandopgang. De officier van justitie vertelde maandag dat op die beelden niet te zien is dat verdachte I. rondom de schietpartij uit de auto is gestapt en in de buurt van het slachtoffer is geweest.

"Er zijn dus ontlastende beelden voor mijn cliënt? Waarom heb ik die nog niet gezien?", aldus Soeteman. Hij diende in mei al een verzoek in voor de beelden die tijdens een zitting eind augustus met een andere verdachte zijn vertoond door een advocaat. Die waren afkomstig van de camera van het toeristische winkeltje bij de strandopgang. Ook die heeft advocaat Soeteman nog niet gehad van de officier.

Het is niet duidelijk waar de nieuwe beelden vandaan komen: mogelijk hebben omstanders de schietpartij gefilmd met hun mobiele telefoon. Er waren op het moment van het vuurgevecht ook strandbezoekers en inwoners van Bergen op de parkeerplaats. De officier vindt dat er wel degelijk reden genoeg is om verdachte Enes I. langer vast te houden: chatberichten vlak na de schietpartij wijzen volgens haar uit dat I. betrokken was bij de ontvoering en moord. Hij typt namelijk meermaals het woordje 'we' in die gespreken naar verschillende mensen.
Pin It