Meer bomen en minder auto's: Bergen gaat de komende decennia op zoek naar 'de balans tussen rust en reuring', zoals wethouder Klaas Valkering het stelt. De omgevingsvisie voor Bergen in 2040 kwam tot stand met meer dan 2.000 reacties van inwoners en kan dus rekenen op een breed draagvlak, denkt het college. In de omgevingsvisie staan al enkele concrete keuzes. Zo moet in 2040 een kwart van de straten in de gemeente autoluw zijn en het bos met 10 procent zijn toegenomen.

De nieuwe bomen moeten volgens wethouder Valkering vooral in de binnenkant van de duinrand worden gerealiseerd en kunnen ook bestaan uit bijvoorbeeld een wijngaard. "De gemeente wil zo ook de bomenkap in de Schoorlse duinen deels compenseren en is geen voorstander van nog meer kap in de bossen", aldus Valkering.

Naast de rust, wil het college ook de 'reuring' behouden. Met voorzieningen voor jong en oud, voor bewoners én bezoekers. Maar het college benadrukt ook de rust in het buitengebied en de woonwijken. Daarvoor moet bijvoorbeeld de overlast van motoren worden aangepakt. "We willen met respect omgaan met ons landschap, onze natuur en cultuurhistorisch erfgoed", zegt wethouder Arend Jan van den Beld. "Niet zoals in een museum, maar als onderdeel van een omgeving en samenleving die altijd in beweging blijft."

De omgevingsvisie staat in november op de agenda van de gemeenteraad.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl