Na bijna drie uur zwoegen in de hitte van Sapporo heeft Jill Holterman uit eEgmond aan den Hoef vannacht knap de finish gehaald op de olympisch marathon. De atlete uit Egmond aan den Hoef kwam binnen na twee uur, 45 minuten en 27 seconden. Daarmee eindigde de Egmondse atlete op de 63e plaats. Vooraf hoopte ze op een tijd onder de twee uur en veertig minuten, maar vanwege de ongekend zware omstandigheden bleek dat niet haalbaar.

"Dat was inderdaad het plan. Maar het niveau is ongekend hoog. Dit was maximaal haalbare voor mij vandaag en ik ben gewoon vet trots hoe ik het gedaan heb", reageert Holterman op Twitter. De marathon werd in Sapporo gelopen omdat het daar normaal gesproken koeler is dan in Tokio. De start werd echter met een uur vervroegd vanwege extreme hitte. Bij het startschot was het kwik al gestegen naar 26 graden.

Holterman, met haar persoonlijk record op 2:28’18 uit april, begon daardoor voorzichtig en lag bij de doorkomsten steeds achterin het veld. De 29-jarige Noord-Hollandse had haar marathon, pas haar derde wedstrijd over 42 kilometer in haar sportieve carrière, echter goed ingedeeld en haalde in de slotfase nog een aantal atletes in.

Het goud ging naar Peres Jepchirchir uit Kenia. Zij kwam binnen in een tijd van 2.27.20. Haar landgenote Brigid Kosgei pakte het zilver, Molly Seidel uit de Verenigde Staten kreeg het brons omgehangen.


Pin It