De Schoorlse Martina Wegman heeft zich dinsdag op de Olympische Spelen geplaatst voor de finale op het onderdeel slalom. De 32-jarige Wegman legde in de halve eindstrijd een snelle en bijna foutloze heat af over de wildwaterbaan in Tokio. Ze ging door alle poortjes en kreeg maar twee strafseconden voor het aanraken van een poortje. Hierdoor was ze voor het einde van de wedstrijd al zeker van een plek in de finale.

Wegman zette in de halve finales een tijd neer van 1.08,74. Daarbij eindigde ze in de halve finale als achtste. De beste tien gingen door. De Australische Jessica Fox was de snelste in 1.03,85.

Bij kanoslalom moeten de deelnemers een kunstmatige wildwaterbaan van 250 meter zo snel mogelijk afleggen. Onderweg moeten ze tussen 25 poortjes door. Wie de paaltjes van het poortje raakt, krijgt 2 strafseconden. Een gemiste poort betekent 50 strafseconden.

Kanoslalom maakt sinds 1992 deel uit van het olympische programma. De laatste keer dat Nederland in deze discipline meedeed, was bij Peking 2008 met Robert Bouten en Ariane Herde. Beiden haalden de finale. Bouten werd negende, Herde eindigde als zesde.

Martina Wegman leerde het kajakken in de branding van het Schoorlse strand en reisde daarna jarenlang de wereld over, kajakkend over de wildste rivieren, tussen de krokodillen door en van de hoogste watervallen af. De finale begint dinsdagochtend om 09.15 uur Nederlandse tijd.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl