21 nieuwe vrijwilligers zijn geslaagd voor het examen voor brandweerassistent. Dat betekent een welkome aanvulling voor de brandweerposten van Groet, Schoorl, Bergen, Limmen en Dirkshorn. In september krijgen de nieuwe korpsleden hun diploma. Voor Schoorl en Groet betekent het een enorme uitbreiding: de post in Groet krijgt zeven assistenten erbij en Schoorl wordt versterkt met vijf nieuwelingen. De post in Bergen wordt verblijd met twee verse krachten, mogelijk later gevolgd door nog iemand.

De geslaagden hebben zich na een oproep gemeld en een half jaar een opleiding gevolgd. De functie van brandweerassistent is gecreëerd om voldoende bemensing te hebben voor de kleinere uitrukposten. De Veiligheidsregio heeft al jaren moeite om daar voldoende bemensing te hebben, zoals in Bergen, Schoorl en Groet. Als er geen zes brandweermensen beschikbaar zijn, kan er niet uitgerukt worden vanuit de lokale post. Daardoor moeten eenheden van verder komen en duurt het veel langer voordat de brandweer ter plaatse is.

Een volledig inzetbare vrijwillige brandweerman heeft een opleiding van twee jaar moeten volgen. Dit blijkt voor veel inwoners een obstakel. Met de introductie van de brandweerassistent willen lokale posten een bredere doelgroep aanspreken; van jonge student tot vitale vutter.

Na een wervingscampagne meldden zich vorig jaar 62 kandidaten. 28 daarvan kwamen door de selectie zijn gerold. Drie van die 28 haakten alsnog af vanwege verhuizing of privéomstandigheden. 23 deden examen, waarvan er 21 slaagden. Twee moeten herexamen doen en twee doen later hun examen.

De 21 geslaagden zijn nu bevoegd voor verkenning, verzorgen van de waterwinning, blussen van buiten-, schoorsteen- en voertuigbranden, hulpverlening bij ongevallen in ondiep water, stormschade, dieren in nood en til-assistentie. Het nieuwe type brandweervrijwilliger bestrijdt geen brand en ongevallen met gevaarlijke stoffen binnen gebouwen. De assistent werkt ook niet met hydraulisch gereedschap. Daardoor kon de opleiding tot brandweerassistent korter zijn en de keuring minder zwaar.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl