Een bewoner van een huurappartement aan de Julianastraat in Egmond aan Zee hoeft zijn sloopwoning voorlopig niet te ontruimen. Pantheum Vastgoed Ontwikkeling BV uit Bergen had dat geëist in een spoedprocedure bij de kortgedingrechter in Alkmaar. Maar de huurder trekt in die zaak aan het langste eind.

De projectontwikkelaar wil de woning slopen om ruimte te maken voor het nieuwbouwproject DuinKonijn. Daar moeten 38 nieuwbouwwoningen komen voor starters, senioren met en zonder zorgvraag en voor de sociale huur. Pantheum Vastgoed is op deze plek al eigenaar van negen bestaande woningen, een verenigingsgebouw, een kruidenierswinkel en een opslagruimte. De verkoop start deze zomer en de sloop staat voor oktober op de planning. Oplevering van de woningen is voorzien in 2023.

Om de huurder van een appartement in een van de huidige complexen te bewegen mee te werken, is hem vervangende woonruimte aangeboden en kan hij terugkeren in een van de nieuwbouwcomplexen. Deze wees dat echter af, omdat hij het onredelijk vindt. De alternatieve woonruimte is in zijn ogen te klein. Hij heeft nu 78 vierkante meter woonruimte en zou daar 51 vierkante meter voor terugkrijgen. Dat is ongeveer tweederde van wat hij nu heeft.

De projectontwikkelaar had geen zin in een langdurige ontruimingsprocedure. Hij wilde afspraken maken met sloper, bouwer, nutsbedrijven en de toekomstige eigenaars, en daarom eiste hij bij de rechtbank dat de huurder toch op zijn aanbod ingaat en vertrekt. De rechter oordeelt echter dat geen sprake is van een spoedeisend belang, onder meer omdat het project nog in de fase van voorontwerp verkeert, er tot dusverre geen bouwvergunning is verleend en zelfs het ter plaatse geldende bestemmingsplan nog niet is gewijzigd. Eventueel stijgende bouwkosten schaart de kortgedingrechter onder de noemer ondernemersrisico.

De ontwikkelaar is nu genoodzaakt om een langdurige bodemprocedure tegen de huurder aan te spannen, of om de huurder een beter alternatief aan te bieden. Vertraging van het project is nu een reëel risico. (illustratie: Pantheum Vastgoed Ontwikkeling BV)
Bekeken: 1847x