"We zijn ons rot geschrokken", vertelt Kees de Bakker, voorzitter van De Duinstichting uit Schoorl. In het Natuurbeheerplan van de provincie Noord-Holland is namelijk op een kaartje te zien dat drie bossen in het duingebied van Schoorl gekapt gaan worden. Dat terwijl dat niet de afspraak was. Volgens een woordvoerder van de provincie is er sprake van een misverstand. Het plan gaat over 2022. Op een ander kaartje is te zien dat de gebieden volgend jaar gewoon als bos beheerd zullen worden. Voor de lange termijn is echter nog steeds de ambitie om ruimte te bieden aan meer stuifduinen in het Schoorlse natuurgebied.

Tegen de kap van dennenbos in de Schoorlse duinen is al jarenlang hevig verzet. Staatsbosbeheer wil stuifduinen laten terugkeren zodat bijzondere planten- en diersoorten zich daar optimaal kunnen ontwikkelen. Tegenstanders stapten naar de hoogste rechter en kwamen in 2018 zelfs met een burgerinitiatief naar de provincie Noord-Holland (de opdrachtgever van de kap) om de bomen te redden. Dat leidde uiteindelijk tot een compromis. De voorgenomen kap van drie andere bossen in het duingebied van Schoorl leek van de baan. Eerst wordt 7.6 hectare (15 voetbalvelden, red.) van het Dr. Van Steijnbos gekapt om te kijken wat het effect is en of er in de toekomst nog meer bos gekapt gaat worden. "Hoewel we lijnrecht tegenover elkaar stonden hebben we daar uiteindelijk hele goede gesprekken over gevoerd. Er was een sfeer van eensgezindheid", aldus Kees de Bakker, voorzitter van De Duinstichting.

Het viel De Bakker dan ook rauw op zijn dak toen hij een kaartje zag in het Ontwerp Natuurplan 2022. Op die ambitiekaart zijn de drie bossen al verdwenen. "Ik geloofde mijn ogen niet", vertelt hij aan mediapartner NH Nieuws. "Het gaat om 83 hectare bos dat zomaar gekapt zou worden dat doet gewoon pijn aan je hart." Plannen voor een protestmars richting het provinciehuis in Haarlem waren al gemaakt. Maar zo ver hoeft het niet te komen volgens Martine van den Heuvel, woordvoerder van de provincie Noord-Holland. Er is volgens haar sprake van een misverstand.

"De afspraken die we gemaakt hebben, gelden nog steeds. Op de ambitiekaart is te zien wat ons doel is is voor de langere termijn. We gaan eind volgend jaar evalueren en monitoren wat het effect van de eerste bomenkap is. Wij denken nog steeds dat dit goed is voor de biodiversiteit maar als dat niet zo is passen we de ambitiekaart ook weer aan." Miscommunicatie dus dat uit de wereld moet worden geholpen. En daarom belooft de woordvoerder meteen De Duinstichting te bellen. Die reageert vervolgens opgelucht. "Ze hebben excuses aangeboden maar dit verdient niet de schoonheidsprijs. Ze zijn te beroerd om een kaart te updaten. We hebben vorige week al een brief gestuurd naar de provincie maar alleen een ontvangstbevestiging gekregen. Je kan dat toch niet maken als overheid?"
Pin It
Bekeken: 1674x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/