De gemeente Bergen wil meer bomen van particulieren op de gemeentelijke lijst van waardevolle en monumentale bomen. Daarop staan al 4100 bomen, maar dat zijn vooral bomen in de openbare ruimte. Op bijzondere en waardevolle bomen in particuliere tuinen heeft de gemeente veel minder goed zicht. Daarom vraagt de gemeente de inwoners om zelf kandidaten aan te dragen. De bomenlijst is een onderdeel van het nieuwe groenbeleid van de gemeente Bergen.

De bijzondere boom van een particulier moet oud genoeg zijn, minstens 50 jaar oud. De eigenaar van een boom die op de gemeentelijke bomenlijst komt te staan, blijft zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. De gemeente komt de boom eens in de drie jaar inspecteren. Mogelijk komt er ook een subsidie voor het onderhoud, maar daar moet de gemeenteraad nog over beslissen.

Wethouder Bekkering wil ervoor zorgen dat er meer waardevolle bomen in de gemeente behouden blijven: “De waardevolle bomenlijst bevat ruim 3000 bijzondere bomen, zo’n 1000 monumentale bomen en meer dan 100 bomen die landelijk zijn aangewezen als monumentale boom! Dit zijn vooral gemeentebomen. Maar er is ook ruimte voor bomen van inwoners zelf. Bomen die staan in de eigen voor- of achtertuin. Samen zorgen we ervoor dat al deze bomen behouden blijven.”

Pariculiere bomen kunnen tot 26 juli aangemeld worden op ikdenkmeeoverbergen.nl. Na de aanmelding maakt de gemeente een afspraak om te bekijken of de boom in aanmerking komt voor de bomenlijst.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl