00:00
55
00:00


De ondergrondse Singelgarage gaat ergens in juli weer open na de grote brand op 1 juli 2020. Toen stichtte een verwarde man brand bij enkele elektrische auto's op parkeerlaag -2, waarop een bijna onbedwingbare vuurzee volgde. De schade was enorm. Snel was al duidelijk dat de garage vele maanden buiten gebruik zou zijn. Uiteindelijk blijkt het herstel circa een jaar in beslag te hebben genomen. Vrijdag lieten de gemeente Alkmaar en de aannemer het resultaat van het vele werk zien aan raadsleden en de lokale pers.

Slechts twee raadsleden en een fractie-assistent kwamen opdagen voor een rondleiding door de gerepareerde Singelgarage. Bijna alle technische installaties zijn vernieuwd en enkele huzarenstukjes moesten worden uitgehaald om verbrande plafondplaten te vervangen.
Wie goed kijkt, ziet de schade van de brand nog in de vloeren. Maar het is niets vergeleken met de zwartgeblakerde garage die de werklieden vorig jaar aantroffen. Aannemers stonden niet in de rij om het werk uit te voeren, ook door het vele ingewikkelde elektrotechnische werk dat moest gebeuren. Uiteindelijk pakte projectleider Rick Bleeker van aannemer Dekker de handschoen op.

Volgens Bleeker en Patrick Langendijk van de gemeente Alkmaar mag het een huzarenstukje worden genoemd dat het werk na een jaar kan worden afgerond. Vooral elektrotechnische installaties zijn maatwerk en kennen lange levertijden. Maar nu staan er twee grote vliegtuigmotoren van 700 kilo per stuk, die het hart vormen van een rookwarmteafvoer. Die had de Singelgarage nog niet, wel een gewoon ventilatiesysteem.

Als mensen opnieuw kunnen parkeren in de populaire parkeergarage onder de Singel, wordt straks bij binnenkomst het nummerbord meteen geregistreerd, zodat er na het betalen de slagboom vanzelf opent bij het uitrijden. Er is nieuwe en betere verlichting, die meebeweegt met de bezoeker. Door beweegsensoren schakelen die vanzelf aan en verlichten vooral de omgeving van de bezoeker. "In het trappenhuis zijn videoschermen gekomen en het aantal camera's is verdubbeld tot 38. Daardoor zijn er geen dode hoeken meer. Het versterkt het gevoel van veiligheid," stelt gemeenteambtenaar Langendijk. Voor de brandweer is er een extra toegang gekomen bij het Bolwerk, voor het geval dat.

Bestaande problemen die de garage had, zijn meteen verholpen en groot onderhoud is het afgelopen jaar ook meteen meegenomen. De komende weken staan in het teken van allerlei testen. Op 24 juni staat de certificering gepland. Er kan nog wel een kink in de kabel opduiken, maar als alles volgens plan verloopt, is de verwachting dat garage op 5 juli weer open kan. In de weken daarna zet de aannemer dan nog wat puntjes op de i zodra de laatste afwerkingsmaterialen geleverd zijn.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl