De jaarlijkse herdenking van het voormalig Kamp Schoorl is aanstaande donderdag om 14:00 uur bij het gedenkteken aan de Oorsprongweg. Alleen genodigden zijn welkom. Alle andere geïnteresseerden kunnen de herdenking volgen op YouTube. De kinderen van de basisscholen kunnen hopelijk volgend jaar weer aanwezig zijn.

Stichting ‘Vriendenkring Mauthausen’ richtte indertijd het monument op ter nagedachtenis aan de mensen, die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp werden gedeporteerd naar onder meer het concentratiekamp Mauthausen.

Het kamp was het eerste internerings- en concentratiekamp dat de Duitsers in Nederland in gebruik namen. Ze interneerden er eerst buitenlanders die tijdens de Duitse inval in Nederland waren. Daarna kwamen bijna 425 Joodse Amsterdammers die op 22 en 23 februari 1941 bij de razzia in de Joodse Buurt waren opgepakt.
Een tweede groep joodse gevangenen arriveerde op 11 juni 1941.

Kamp Schoorl werd voor ongeveer 1.900 mensen de eerste etappe van een lijdensweg langs Duitse concentratiekampen. Meer dan 1000 van hen keerden niet terug. Slechts 2 van de 689 joodse jongemannen die vanuit kamp Schoorl werden gedeporteerd, overleefden Buchenwald en Mauthausen. (foto: Trijnstel - CC BY-SA 3.0)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl