00:00
55
00:00


De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is wereldwijd uitgeroepen tot één van de grootste bedreigingen voor de natuur en infrastructuur. In Nederland waarschuwen experts voor enorme schadeposten aan wegen, gebouwen en bruggen. De plant kan zich razendsnel uitbreiden en verdringt dan alle andere vegetatie. Volgens Jaap Koelemeijer van de gemeente Bergen beschadigt de exoot rioleringen, bestrating, bruggen en kades. Het is zelfs een bedreiging voor muren en funderingen van woningen. Bestrijding ging voorheen zeer moeizaam. Eindelijk lijkt men een effectieve methode gevonden te hebben: met een lans wordt de duizendknoop geëlektrocuteerd met 5000 Volt. Hier blijkt de duizendknoop niet tegen bestand.

Volgens Koelemeijer wordt de duizendknoop ook in de kuststreek volop bestreden, omdat de exoot rioleringen, bestrating, bruggen en kades beschadigt. Het is zelfs een bedreiging voor muren en funderingen van woningen. Deze week waren de mensen van het groenbeheer bezig op de hoek Kerklaan-Merelhof in Bergen. John Nijman van aannemingsbedrijf Jan Hes is speciaal opgeleid om het levensgevaarlijke wapen te bedienen. "We geven met een stok een stroomstoot van 5000 Volt. Dat gaat tot diep in de wortels, tot een meter de grond in. Zodoende springen er knopen in de plant en de plant komt niet meer terug, als het goed behandeld is", legt Nijman uit. De ervaringen met deze vorm van bestrijding zijn zeer goed.

In veel gemeenten worden de inwoners actief opgeroepen melding te maken als zij duizendknoop aantreffen. Ook de gemeente Bergen wil het graag weten als de exoot ergens opduikt. Dat kan telefonisch gemeld worden via 14072 of met de Fixi-app.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl