De zes Colombianen die na de dodelijke schietpartij in Bergen aan Zee in een Amsterdams hotel zijn gearresteerd met 600.000 euro cash moesten maandagmorgen voor de rechter verschijnen voor een tussentijdse zitting. Zij zouden als groep hebben gehandeld in (nep)coke, met de moord op hun landgenoot als gevolg. Ook wordt er nog een Colombiaan gezocht. Ze zijn onschuldig en willen hun rechtszaak in vrijheid afwachten, stellen hun advocaten. Mediapartner NH Nieuws was bij de rechtszaak.

De drie mannen en drie vrouwen worden ervan verdacht de zes ton te hebben witgewassen en twee pistolen met munitie in hun bezit te hebben. Het openbaar ministerie denkt dat dit allemaal te maken heeft met de dodelijke schietpartij op de parkeerplaats in Bergen aan Zee op 16 februari. De witwaszaak wordt los behandeld van de moord op de 45-jarige Colombiaan. Daarvoor zijn twee mannen uit Den Haag en een man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Dit onderzoek loopt nog steeds.

De Colombianen zijn die dag als groep gereisd van Noordwijkerhout naar Bergen aan Zee. Dit blijkt uit gegevens van een Sky ECC-telefoon, de criminele berichtendienst die door de politie eerder al op grote schaal werd gekraakt. Volgens de officier van justitie waren ze daar om te handelen in verdovende middelen: georganiseerde drugscriminaliteit. Nadat hun landgenoot is neergeschoten vluchtte de groep eerst naar Volendam en daarna naar een hotel in Amsterdam. Door de telefoonhack kon de politie ze daar opsporen en trof in hun kamers koffers met de 600.000 euro cash aan, 'in professionele pakketten' met papiertjes met namen van een aantal van de verdachte Colombianen erop.

Volgens de advocaat van drie verdachten, Henk Koopman, lag in de achterbak van een van de betrokken auto's twee kilo echte en 23 kilo nepcoke (poedersuiker). De officier benadrukte meermaals dat zij nog bezig zijn met een Europees Opsporingsbevel voor een Colombiaan die ook bij de groep zou horen. Daarover hebben ze contact met de Spaanse overheid.

De verdachten zijn Juan T. C. (29), Jhonnathan G. L. (34), Yelson V. G. (37), Ada C. T. (51), Claudia F. F. (56) en Maira Q. S. (34), allemaal geboren in Colombia maar ook in het bezit van een Spaans paspoort en woonachtig in Spanje. In veel Spaanstalige landen hebben mensen twee achternamen: de eerste is die van hun vader, de tweede van hun moeder. Hoofdverdachte is Yelson V. G. Volgens de officier heeft Maira Q.S. wisselende verklaringen afgelegd en gelogen over of ze de andere verdachten kende. De kapster zou alleen in Nederland zijn om de haren te doen van de anderen. "De gevangenis is niets voor mij. Ik heb nachtmerries over de personen die zich om mij heen begeven."

Verdachte Ada C. T. weigerde haar DNA af te staan. Toch zei ze vandaag in de rechtbank: "Die drugshandel, daar hoor ik niet bij. Ik hoor niet bij een drugsbende. Ik ben een gelovige vrouw. Het is in de handen van God." De jongste verdachte zegt dat hij alleen naar Nederland kwam om de feestdagen door de brengen met familie en sinds zijn arrestatie in een hel is beland.

De Colombianen blijken banden te hebben in Amsterdam: zij willen het proces namelijk in vrijheid afwachten en kunnen verblijven bij familie in de hoofdstad. De officier vreest dat ze zullen vluchten naar Colombia en wil daarom dat ze in ieder geval vast blijven zitten tot de volgende zitting in augustus. Mogelijk komt er nog een verdenking bij, aldus de officier, namelijk de handel in verdovende middelen. De uitspraak van de rechter over de voorlopige hechtenis van de verdachten volgt morgen.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl