De man die op 2 oktober 2018 de auto van zijn schoonouders in brand stak in de 3e Oosterberg in Egmond aan Zee is in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot twaalf maanden cel met oplegging van TBS onder voorwaarden. Een van de voorwaarden is dat de man uit Limmen zich niet meer in Egmond laat zien. Die straf wegens brandstichting en het veroorzaken van een levensgevaarlijke situatie kreeg Eric O. uit Limmen eerder ook van de rechtbank in Alkmaar. De advocaat-generaal had twee weken geleden opnieuw deze straf geëist.

Hij stak op 3 oktober met een schildersdoek en een fles wasbenzine de auto van zijn schoonouders in de 3e Oosterberg in Egmond aan Zee in brand. Dat leidde tot een enorme vuurzee, waarbij vier auto’s vlam vatten en twee ruiten sneuvelden. Een aantal grote dubbelglasramen wankelde in de kozijnen. De straat was een ravage nadat de brandweer de brand onder controle had.

Een dag na de vuurzee werd de Limmenaar aangehouden. Hij bekende de brandstichting. Bij de veroordeling werd O. als niet geheel toerekeningsvatbaar verklaard. Hij ging in hoger beroep omdat hij zich niet kon vinden in de straf. Vooral de TBS wilde hij niet, omdat hij daarmee een TBS-stempel krijgt. "Daar houd ik de rest van mijn leven last van," zo stelde hij bij het Gerechtshof in Amsterdam.

De instellingen die hem de afgelopen jaren hebben begeleid, zijn positief over de ontwikkeling die hij doormaakt. De kans op herhaling blijft beperkt als hij onder behandeling blijft. Het hof houdt na uitgebreid onderzoek de TBS in stand. Volgens het hof biedt een TBS met voorwaarden verreweg de meeste zekerheid op behandeling van de verdachte en beveiliging van de samenleving. In het arrest stelt het Gerechtshof: „Vanuit het oogpunt van de beveiliging van de maatschappij is het onverantwoord te volstaan met een lichter juridisch kader.” Ook weegt in het nadeel van de man dat hij eerder voor een soortgelijk misdrijf is veroordeeld.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl