Twaalf duurzame woningen van Kennemer Wonen aan de Verspyckweg in Bergen aan Zee zijn een jaar na oplevering met vlag en wimpel geslaagd voor de energietest. Daarom plaatsten directeur-bestuurder Krista Walter van Kennemer Wonen en wethouder Klaas Valkering van de gemeente Bergen vrijdag een plaquette in de uitsparing van de gevel. Zo wilden ze vastleggen dat dit de eerste van vele zullen zijn.

De woningen aan de Verspyckweg weken minimaal de energie op die nodig is om de woning te verwarmen en te voorzien van elektra voor huishoudelijk gebruik. Ook wel een nul-op-de-meter (NOM) woning genoemd. Er zijn slimme installaties geplaatst, waarmee energie wordt opgewekt vanuit natuurlijke bronnen. Op de daken liggen zonnepanelen en de woning is voorzien van een lucht-water-warmtepomp en extra dik isolatieglas. De woningen hebben uiteraard geen gasaansluiting. Gelet op de levensloopbestendigheid, voldoen de woningen aan de eisen voor (rollator) toegankelijkheid.

Alle bewoners aan de Verspyckweg hadden het eerste jaar geen energie ingekocht, doordat ze met hun zonnepanelen zelf meer hebben opgewekt dan ze zelf hadden verbruikt. Dus hoefden ze geen energierekening te betalen. Sterker nog, ze kregen zelfs een bedrag terug voor het overschot aan energie dat ze hebben terug geleverd aan het stroomnet.

Directeur-bestuuder Krista Walter van Kennemer Wonen vindt het fijn om te merken dat de huurders van deze woningen duurzaamheid zo hebben omarmd: "Dit project in Bergen aan Zee heeft voor ons de toon gezet voor het bouwen van duurzame woningen. Inmiddels is duurzaamheid vrijwel de norm, maar bij het bouwen van deze woningen aan de Verspyckweg, was dat nog niet zo vanzelfsprekend. Met het plaatsen van deze plaquette vandaag, willen wij dat graag benadrukken samen met de wethouder en onze huurders."SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl