00:00
55
00:00


Vrijdag werd de Kogendijk tussen het dorp Bergen en de N9 feestelijk heropend met een rit met een historische stoomwals uit 1923. Het groot onderhoud heeft enkele maanden geduurd. Aannemersbedrijf KWS heeft de afgelopen weken het wegdek van de 60-kilometerweg vernieuwd, de kruising met de Oosterdijk is anders ingericht en op sommige plekken staat nu een vangrail tussen het fietspad en de rijweg.

De speciale openingshandeling is te danken aan de 80-jarige Jaap Kuitwaard, die aan de Kogendijk woont. Hij is verzamelaar van oude voertuigen en bezit onder meer twee oude stoomwalsen. "Vroeger was het gebruikelijk om groot onderhoud aan een weg af te sluiten met een feestelijke rit van een stoomwals, maar dat is uit de mode geraakt. Nu de weg aan mijn eigen erf werd vernieuwd, heb ik de gemeente aangeboden om dat weer in ere te herstellen."

Kuitwaard bezit een licht exemplaar dat 5000 kilogram weegt en een zware jongen van 20.000 kilogram. Voor deze opening werd de lichte van stal gehaald. 's Ochtends om 9 uur begon de 80-jarige machinist de ketel op te stoken. Om 11.30 uur was er voldoende druk voor het feestelijk ritje over de Kogendijk.

Een officiële opening met genodigden werd het niet. De gemeente wilde niemand uitnodigen vanwege de beperkingen tijdens de corona-pandemie. Jaap Kuitwaard heeft echter aandacht nodig voor de Stichting Historische Voertuigen langs de Bello-lijn, die elke twee jaar een motorenfestival organiseert rondom zijn huis. Het festival zou dit jaar volgend weekend plaatsvinden, maar is vanwege de voortdurende coronapandemie afgelast.

De opbrengst van het festival ging altijd naar de restauratie naar de historische Stofzuiger-bus, die vroeger in de duinstreek reed. Zonder festival moeten ze nu iets anders bedenken voor de fondswerving: "Met wat publiciteit gaat dat toch altijd wat makkelijker."

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl