De gemeenteraad van Bergen wil dat de gemeente toch bijdraagt aan de aanschaf van het schilderij met de Egmondse vissersvrouwen. Dinsdag liet wethouder Tromp nog weten in een persconferentie dat de gemeente geen beleid meer heeft voor kunstaankopen. Daardoor is er ook geen budget beschikbaar. De raadsfracties leggen zich daar niet bij neer.

Donderdagavond wordt er een motie ingediend door alle acht fracties, waarin wordt gepleit dat de gemeente ’een substantiële bijdrage’ doet, omdat het schilderij belangrijk is voor de geschiedenis van het dorp en bij de collectie van het Museum van Egmond past. De raad wil 12.500 euro bijdragen, als er op andere manieren ook dat bedrag wordt ingezameld.

Museum van Egmond is een inzameling gestart voor de benodigde 25.000 euro, en rekent ook op de gemeente. Wethouder Antoine Tromp gaf eerder aan dat het college met ondersteuning en advies wilde helpen, omdat er geen budget beschikbaar is voor kunstaankopen. Een financiële bijdrage van de gemeente voor de aankoop van een schilderij zou volgens hem tegenwoordig ’een unicum’ zijn.

Op het schilderij van kunstschilder Roeland Koning zijn drie sombere Egmondse vissersvrouwen te zien. Het schilderij heeft lang in de Verenigde Staten gehangen, waarna het weer bij een Nederlandse verzamelaar in bezit kwam. Deze is bereid om het schilderij te verkopen voor hetzelfde bedrag dat hij het heeft aangekocht.

Pin It
Bekeken: 1513x
https://ee.itk.ac.id/data/