00:00
55
00:00


Het is al het derde protest tegen de komst van een zonnepanelenvelden in gemeente Bergen. Deze keer maken tientallen bewoners aan de oostzijde van  Schoorl bezwaar tegen het zoekgebied langs de N9. "Het kan niet waar zijn dit. Zó ontzettend veel ruimte en dan staat het hier pal voor onze neus straks vol met zonnepanelen", zeggen Petra Schaapherder en Jeroen Huikeshoven van Actiecomité Evendijk.

In de Regionale Energiestrategie 1.0 is langs de N9 een brede, lange strook aangewezen als zoekgebied voor plaatsing van zonnepanelenvelden. Het is de enige overgebleven optie in de gemeente, sinds een Egmonds zoekgebied werd geschrapt na protest van bollenboeren die niet willen wijken.

De Schoorlaars zijn niet de enigen die protesteren tegen zonnevelden langs de N9. Een grote groep inwoners van Koedijk ondertekende een petitie, omdat ze in de toekomst niet uit willen kijken op een zee aan zonnepanelen tussen het Noordhollandsch Kanaal en de duinen in de verte.

De Schoorlse protestvoerders zijn niet tegen zonnevelden. Zo lang ze maar niet zo dicht bij de huizen komen te staan. "Er was beloofd dat het juist niet bij de kernen zou komen", zegt Petra tegen mediapartner NH Nieuws. "Ze denken zeker 'nou hier wonen oudere mensen die dat waarschijnlijk toch niet door hebben, dus we gaan er gewoon lekker mee door'. Maar dat gaat dus niet gebeuren."

Wethouder Klaas Valkering van gemeente Bergen snapt wel dat mensen niet op zonnevelden in hun directe omgeving zitten te wachten. "Er is heel veel draagvlak voor duurzame energie, maar als je bij iemand aan de achtertuin komt, dan verdampt dat draagvlak meestal heel snel". Hij wil de verontruste bewoners geruststellen. "Er zullen nog zoveel locaties afvallen binnen het zoekgebied. We gaan in overleg met bewoners en op zoek naar de plek waar de meeste mensen ermee kunnen leven."

In Schoorl zijn ze er niet gerust op. "Het dorp verliest het landelijke aangezicht als je het hier vol zou zetten met zonnepanelen. En dat is werkelijk niet acceptabel."

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl