Grote projecten waarbij ex-ambtenaar Eric van H. van de gemeente Bergen een grote vinger in de pap had, gaan niet de ijskast in. Dat werd maandagavond duidelijk tijdens een extra ingelaste raadsvergadering. Voor het stilzetten is geen meerderheid, omdat nergens is gebleken dat er corruptie was bij deze projecten. Het vertrouwen van de inwoners willen het college en de meeste raadsleden vooral terugwinnen met openheid, bijvoorbeeld over het rapport van rechercheburo Hoffman.

Vorige week werd bekend dat Eric van H. zich voor de rechter moet verantwoorden aangezien hij een hypotheek met wel erg gunstige voorwaarden had afgesloten bij een projectontwikkelaar die betrokken was bij verschillende grote bouwprojecten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) maakte Van H. zich hiermee chantabel.

Een privézaak, volgens de coalitiepartijen. "Het was de juiste beslissing om Eric van H. strafontslag op te leggen, maar uit het onderzoek zijn geen strafbare feiten rondom andere projecten naar boven gekomen", vertelde Meis de Jongh van de VVD eerder aan mediapartner NH Nieuws. "Je bent onschuldig totdat het tegendeel bewezen is", herhaalt ze maandagavond. Wel pleit de VVD voor een extern onderzoek rondom de openheid van het gemeentebestuur. "Want dit nooit weer, dat staat als een paal boven water."

De oppositiepartijen willen net als veel actiegroepen in het dorp dat projecten waar Van H. bij was betrokken 'on hold' worden gezet. "We moeten het lef hebben om projecten stop te zetten", zegt Solita Groen van Groen Links. "Maak alles wat juridisch kan openbaar, en maak de rest openbaar voor de gemeenteraad. We hebben het over onszelf afgeroepen dat het een eigen leven is gaan leiden."

"Wij staan nu ook zelf terecht", meent Mariëlla van Kranenburg van Gemeentebelangen. Ze maakt zich zorgen dat inwoners ook na de termijn van besluitvorming nog de mogelijkheid hebben om naar de rechter te stappen. Ze waarchuwt voor extra vertraging daardoor.

Maar zover hoeft het volgens wethouder Arend Jan van den Beld niet te komen. Het college belooft beterschap als het gaat om het terugwinnen van het vertrouwen van de inwoners. "We willen allemaal voorkomen dat dit ooit nog eens gebeurt." Het college bekijkt ook hoe het Hofmann-rapport zo snel mogelijk vrijgegeven kan worden.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl