De grond die Jan Ory in bezit had op Delversduin in Egmond aan den Hoef, heeft hij in augustus 2019 verkocht aan BPD projectontwikkeling. Dat meldt BPD-directeur Peter van Oeveren, die hiermee vragen beantwoordt van Duinstreek Centraal. "Ory voelde wel aan dat hij zich in Egmond niet meer kon vertonen met dit project", aldus Van Oeveren.

BPD staat nog niet als eigenaar geregistreerd bij het kadaster, omdat de leveringsakte nog niet is gepasseerd bij de notaris: "Dat gebeurt volgens de voorlopige koopovereenkomst uit 2019 gelijk met de 3e en laatste betaling, zodra de overeenkomst met de gemeente is getekend. En dat gebeurt heel binnenkort," verwacht de BPD-directeur. BPD was al langer in het bezit van  de grond op Delversduin bij het voormalige asielzoekerscentrum.

Mediapartner NH Nieuws dook in de stukken en bracht in kaart wat er de laatste twintig jaar rond Delversduin is gebeurd en wat er werd afgesproken. Hieronder volgt een reconstructie.w

De gemeente heeft al vóór 2000 plannen om de grond in Egmond aan den Hoef-West te gaan ontwikkelen. Dat wordt duidelijk uit rechtbankverslagen over bezwaren voor de komst van een asielzoekerscentrum (azc) op die plek. Dat azc mag alleen op dat stuk bollengrond komen als de gemeente 'voornemens is' er ooit te gaan bouwen.

Die toezegging doet de gemeente, en dus mag het tijdelijke azc er gebouwd worden. Tussen 2000 en 2005 zit het azc op het terrein achter de Duynmayers Kroft, daarna wordt het weer afgebroken.

In 1999 heeft Bouwfonds Ontwikkeling B.V. (later BPD Bouwfonds, red.) deze 'azc-grond' al opgekocht (rood op bovenstaande kaart). Bouwbedrijf J.P. Ory heeft datzelfde jaar het naastgelegen stuk bollengrond aangekocht, inclusief een kleiner perceel aan de Herenweg naast de voormalige bollenschuur 'Beekvliet' (geel + paars). De grond die Ory koopt is 'buiten stedelijk gebied', met hoge natuurwaarden waar niet zomaar op gebouwd mag worden.

Per 2001 fuseren Bergen, Egmond en Schoorl tot één gemeente Bergen. In 2004 komt Eric van H. in dienst bij de gemeente, waarna Van H. en Ory elkaar tegenkomen bij de ontwikkeling van een Schoorls woningbouwproject. Op 1 november 2006 sluit ambtenaar Van H. de omstreden hypothecaire lening af van 165.000 euro bij het Alkmaarse Bouwbedrijf J.P. Ory.

Ory koopt in 2008 twee andere stukken gras- en akkerland aan het Delverspad (oranje + blauw op bovenstaande foto), maar verkoopt dan de helft van de beide gronden binnen een half jaar aan Bouwfonds.

De gemeente heeft intussen werk gemaakt van het project 'Dorp en Duin', waaruit Delversduin later als losstaand plandeel zal voortkomen. Dorp en Duin bestaat uit 230 woningen en een sportvoorziening (de 'voetbalfusie-locatie', waar later nog veel discussie over ontstaat, red.). In stukken uit 2011 en tekeningen uit 2013 lijkt de bebouwing meer dan het azc-terrein te beslaan.

De plannen van Duin en Dorp worden in 2014 gepresenteerd aan de provincie, ambtenaar Eric van H. is daarbij aanwezig. 'De locatie Delverspad is het terrein van het voormalig asielzoekerscentrum, is bestaand bebouwd gebied, waar al woningbouw mogelijk is', staat in het verslag. Maar daarin wordt nu ook gesproken over dat de natuurterreinen (dus de grond van Ory) ook onderdeel zijn van de exploitatie.

In de structuurvisie Egmond aan den Hoef uit 2016 staat dat op Delversduin, inclusief grond van Ory, maximaal 150 woningen worden gebouwd, waarvan op dat moment nog 40 procent sociale koop/huur. Bouwbedrijf Ory wordt in het 'voorontwerp bestemmingsplan Delversduin' uit 2017 nadrukkelijk als één van de ontwikkelaars genoemd. De gronden van Ory zijn onderdeel van het plan. Delversduin heeft in die plannen inmiddels 162 woningen, waarvan nog steeds 40 procent sociaal.

In het recent ter inzage gelegde 'ontwerp bestemmingsplan Delversduin' (2021) komt Bouwbedrijf Ory niet meer voor als ontwikkelaar. Het gaat in het ontwerp-bestemmingsplan nog steeds om 162 woningen, maar het aantal sociale woningen is inmiddels teruggeschroefd naar 30 procent.
Pin It
Bekeken: 2463x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/