De gemeenteraad van Castricum zet de rem op de bijdrage aan de BUCH-organisatie, waar alle ambtenaren zijn ondergebracht. Castricum staat onder preventief toezicht van de provincie en krijgt de eigen begroting niet sluitend. Het heeft in het verleden al meerdere keren opgeroepen de almaar stijgende kosten een halt toe te roepen.

Een ruime raadsmeerderheid kondigt aan dat er voortaan niet meer zal worden bijgedragen dan 25 miljoen euro, net zoveel als in 2021. Castricum is de grootste BUCH-gemeente en betaalt daardoor het meest. De samenwerking moest tot besparing leiden.

De ambtelijke organisatie voor de BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo slokt steeds meer geld op. De BUCH begon in 2017 met een begroting van 53 miljoen euro. De uitgaven zijn geleidelijk gestegen naar bijna 72 miljoen euro in 2021.

De gemeenteraad van Castricum heeft er genoeg van, zo laten ze weten aan de andere drie gemeenteraden. Vrijwel alle Castricumse raadsfracties benadrukken dat de raad het voor het zeggen heeft: ’Het is de gemeenteraad die over de begroting gaat en het college toestemming geeft om geld uit te geven’. Slechts de eenpersoonsfractie Husslage heeft de brief niet ondertekend. GroenLinks beraadde zich gisteravond nog.

Castricum betaalt als grootste BUCH-gemeente 34,6 procent van de totale begroting. Eerdere pogingen om de kostenstijgingen van de BUCH te beteugelen, waren steeds vergeefs. Sinds 2017 droegen de vier gemeenten gezamenlijk 16,5 miljoen euro extra bij aan een ’verbeterplan’ en vier miljoen aan ICT. De samenwerking in de BUCH moest leiden tot besparingen, oplopend tot 10 procent in 2021. Niet duidelijk is of de vier gemeenten voordeliger uit waren geweest als ze de laatste vijf jaar gewoon apart waren blijven werken. Extra taken vanuit het rijk zorgen bij alle gemeenten in Nederland voor kostenstijgingen.
Pin It
Bekeken: 1576x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/