De gemeente Bergen gaat maandag beginnen met het werk om het Molenweidtje in Bergen grotendeels tweerichtingsverkeer te maken. Het college voert daarmee een wens uit van de gemeenteraad uit oktober 2020, die zo snel mogelijk tijdelijke maatregelen wilde tegen het vele bouwverkeer in Bergen-Oost. Dat rijdt onder meer af en aan voor de bouw van De Beeck.

Het Molenweidtje wordt vanaf het sportcentrum De Beeck tweerichtingsverkeer, zodat bouwverkeer via de Churchilllaan kan rijden. De rijweg wordt verbreed zodat het vrachtverkeer elkaar kan passeren. Voor voetgangers en fietsers wordt er een vrij liggend voet-/fietspad aangelegd. Ook worden er plateaus aangebracht waar het fietspad de rijweg kruist. Om de snelheid van het autoverkeer te verlagen, krijgen fietsers bij vrijwel alle oversteken voorrang.

Ondanks de haast die de gemeenteraad wil zien, heeft de BUCH grote moeite om de werklieden in de startblokken te krijgen. Al maanden werd alles in stelling gebracht om het werk in maart te laten beginnen. Begin maart was dat nog steeds het plan. Daarna kwam de kink in de kabel: er zou eerst een omgevingsvergunning moeten worden aangevraagd, waardoor de startdatum naar eind april zou verschuiven. Dat werd vervolgens herroepen, een vergunning bleek toch overbodig. Het werk zou alsnog in maart beginnen, meldde de woordvoerder. Vervolgens werd het stil. Deze week verscheen pas weer een persbericht van de gemeente. Daarin werd de start aangekondigd per aanstaande maandag. Een verdere toelichting over deze startdatum ontbreekt.

Als de voorspelling van de gemeente Bergen juist is, duren de  werkzaamheden ongeveer 15 weken: de eerste elf weken zijn de werklieden bezig met het nieuwe voet-fietspad, daarna nog vier weken met de wegverbreding. Het Molenweidtje wordt dan niet afgesloten voor het verkeer. De aanliggende panden blijven bereikbaar.

Alle aanpassingen zijn alleen bedoeld voor de komende jaren. Als er geen bouwverkeer meer hoeft te zijn, krijgt de straat een definitieve inrichting. De definitieve 'knip' in het Molenweidtje, waarover al langer met belanghebbenden wordt gesproken, wordt dan pas gerealiseerd.
Bekeken: 1512x